Pojďme si vypěstovat koriandr


Autor: Shutterstock.com
Koriandr je zvláštní rostlina. Lidé ji v jídle milují i nenávidí. Už její citronovo-borovicová vůně někoho dráždí na dálku. I ve starých knihách přirovnávají její vůni štěnicím. Ovšem v asijské kuchyni má nezastupitelnou roli a farmaceutické účinky jsou prokázané.
V České republice není koriandr doma. Tahle jedno- až dvouletá bylina patří do teplých krajin, kde (například ve Středomoří) roste i planě. I proto je zapotřebí pěstovat koriandr na propustné, zásadité a výživné půdě s dostatkem vláhy, ale na plném slunci, kde se mu bude dařit nejlépe. Nesnažte se ale koriandr zalévat moc, lehce mu uhnívají kořeny. Mráz koriandr nesnáší, takže proto lze v našich končinách tuto rostlinu spíš považovat za klasickou letničku.
Listy, nebo semena?
Autor: Shutterstock.com
Listy se používají v kuchyni do polévek, zeleniny, asijských jídel (například klasické curry se bez něj prakticky neobejde) apod. Semena se pak používají například do perníku, chleba apod. Více o použití se dozvíte v našem dříve napsaném článku nebo na stránkách igurmet.
Listy nasekejte do jídla hned, semena nechejte na Vánoce do cukroví. Málokterá rostlina je tak velkodušná ve svých darech. V ...Mohlo by vás zajímat
Koriandr je komplikovaný společník
Listy se sbírají čerstvé, zajímavé je, že listy vrchní mají od spodních lehce odlišnou chuť. Semena se sklízejí až vyzrálá, tedy po zhnědnutí, a posléze se ještě nechávají dosušit a skladovat klasicky v kořenkách. Listy se mohou nasekat a zmrazit.
Proti čemu působí:
- Plynatost
- Zažívání
- Migrény
- Bolesti kloubů








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...