Lilie - kdo by je neznal? Elegantní květiny s omamnou vůní, které existují v mnoha barevných odrůdách. Zkusili jste lilie na své zahradě pěstovat? Pokud ano, ale první pokusy se příliš nezdařily, nenechte se odradit. Výsledek vaší snahy bude stát určitě za to. A jak tedy lilie pěstovat? Cibulky lilií by se měly zasadit do hloubky 10-15 cm. Můžete je zasadit na podzim nebo na jaře. Zasaďte cibulky do lehké, vlhké půdy. Ideálním místem bude před větrem kryté zákoutí, podél plotu, popřípadě umístit je mezi jiné rostliny, keře a stromky. Nejlépe se jim daří na plném slunci nebo v polostínu. V případě výskytu mrazíků chraňte cibulky a veškeré výhonky, jak jen můžete. Použijte spadané listí nebo chvojí. Pak se budete opět moci z lilií těšit.

Mečíky - patří mezi květiny, jejichž obliba rok od roku stále více roste. Na zahradě si je může snadno vypěstovat každý. Jsou ale stále oblíbenější i proto, že se jejich odrůdy obohacují stále o další a další nádherné typy v celé škále překrásných barevných odstínů. A jak tedy pěstovat mečíky? Hlízy mečíků je potřeba vysadit na jaře do 7-10cm hloubky. S výsadbou byste měli být hotovi nejdéle do května. Mečíky upřednostňují výživnou a propustnou zeminu. Připravte vhodnou jamku v kvalitní, sypké půdě a na dno nasypte písek, aby mohla přebytečná dešťová voda odtékat. Dodržujte asi 10-12cm rozestupy. Zahradní zeminu můžete vylepšit přidáním kompostu. Mečíkům se dobře daří na teplém a slunném místě. Během zimy přidejte do půdy trochu vápna. Klasické mečíky je třeba díky jejich výšce (cca 100 cm) vysazovat na zadní stanoviště záhonů, aby byly co nejvíce chráněné před větrem. Také je dobré jim zajistit oporu kovovými podpěrami, aby se stvoly s květy nezlomily.

Jste nerozhodní a nevíte, zdali vybrat lilie, či mečíky? Pak vyzkoušejte květinový mix. Dáte tak své zahradě nádech jedinečnosti. Společnost BAKKER pro vás letos připravila speciální exkluzivní kolekci 550 cibulí, která uspokojí i náročné pěstitele.

Společnost BAKKER je největší zásilkový obchod pro zahrádkáře a zahradnictví v Evropě. Sídlí v nejúrodnější části Nizozemska, jež je proslulá svými cibulovinami. Dodává svým zákazníkům ty nejkvalitnější výpěstky nizozemských farmářů. Více informací o společnosti najdete na https://www.bakker.com/.

Foto: Bakker.com