Bršlice je zahrádkářské peklo


Autor: Shutterstock.com
Kdo má na zahradě bršlici kozí nohu, ten ji nenávidí. Je to plevel, který je tak vytrvalý, že nepomůže ani obyčejné pletí. Ale nějaké využití přece jen má.
Jak poznáme bršlici? Její stonek je jakoby do V, od čehož vzniklo i přízvisko kozí noha, které se uchytilo a dokonce se stalo i oficiální součástí českého názvu. Právě stonek (lodyha) a typické pilovité listy jsou ty znaky, podle kterých ji poznáte.
Vyplít ji prakticky nejde
Autor: Shutterstock.com
Bršlici se v našich krajích daří moc dobře. Roste prakticky všude. Daří se jí víc tam, kde je větší vlhko, ale ani na suchých místech neabsentuje. Jen nevyrůstá do takových rozměrů (ve vlhku klidně dorůstá až jednoho metru). V tomto případě dokáže být velmi agresivní a zahubit veškerou okolní vegetaci.
Zdravá bršlice
Jedinou výhodou bršlice je sama bršlice. Obsahuje totiž spousty vitaminu C a její mladé výhonky se používají místo salátu nebo jako náhražka petržele, libečku nebo naťového celeru. Sbírat se ale musí opravdu rané výhonky, sotva vylouplé ze země. Saláty zvládnou i ty starší.
Pokud vás štípne komár, utrhněte bršlici, rozemněte ji mezi prsty a potřete si jí ranku. Během chvíle přejde svědění a otok splaskne. Stejně působí i na otevřené ranky.
Možná doma v květináči nebo v truhlíku pěstujete molici. Převislou rostlinu s lesklými nebo bíle lemovanými listy. Pak to je ...Mohlo by vás zajímat
Zázračný rýmovník
Bršlice se používá jako nálev pro snižování otoků kloubů a při revmatismu a také pro snižování bolestí břicha. Je to výrazně močopudná rostlina.
Ale pozor! Kořen bršlice je jedovatý. Tedy ne prudce, ale raději ho nekonzumujte, mohlo by vás bolet břicho.








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...