Celkově se odhaduje, že ve světě existuje na sto druhů těchto úchvatně kvetoucích stromů. Magnolie jsou rozšířené v Asii (v Thajsku či Japonsku), v Severní a Střední Americe, v Himálaji. Její opadavé druhy najdete v Evropě, a proto není problém ji pěstovat i na našich zahradách a v našich parcích. Navíc již byly vypěstovány i speciální odolné kultivary či zakrslé druhy, takže vybrat si může téměř každý.

Dokonalost sama

Pokud mají magnolie kolem sebe dostatek prostoru, mají rovnoměrně rozložitou korunu zdobenou celokrajnými, nejčastěji vejčitými či kopinatými listy, dorůstajícími někdy až pozoruhodné velikosti. Již od podzimu vynikají na větvičkách šedě plstnaté květní pupeny, které se na jaře promění ve velké, pevné, jakoby masité květy, které jsou pravou ozdobou každé magnolie. Květy mají 6 až 18 okvětních lístků v barvách od bílé, nažloutlé, přes jemně či výrazně růžovou, až po purpurovou. Velmi zajímavé a neobvyklé je dužnaté souplodí, které bývá výrazně zabarvené a má válcovitý až šiškovitý tvar. Mnoho lidí si jej s magnolií vůbec nespojuje.

Jak magnolii pěstovat?

Magnolie patří k solitérním stromům, potřebují kolem sebe velký prostor. Teprve pak se mohou vyvíjet rovnoměrně do všech stran a také tak vynikne jejich krása. Proto je potřeba si uvědomit již při kupování rostliny, jaké rozměry bude mít keř či strom třeba po dvaceti letech, a najít mu vhodné stanoviště.

Tyto rostliny potřebují dobrou, výživnou, hlinitou, kyprou půdu, která je dostatečně vlhká. Proto se vyhýbejte jílovitým těžkým půdám a také půdám vápenitým a extrémně vysychavým. Rovněž dbejte na to, aby podloží rostliny bylo dobře propustné, aby strom nestál kořeny dlouhou dobu v rybníčku vody.

Magnolie neboli šácholany jsou ve své podstatě teplomilné dřeviny, takže ideální je pěstovat tyto rostliny v nížinách či pahorkatinách. Také vyžadují hodně slunce a nesnášejí větrné nebo mrazové kotliny. Jejich dřevo je odolnější než květy, které namrznou velmi snadno. Zasadíte-li strom do polostínu, určitě vám poroste, ale jeho dřevo bude hůře vyzrávat a strom málo pokvete.

Jak stromy sázet?

Při výsadbě postupujte podobně jako u ovocných stromů a dejte si práci s vykopáním prostorné jámy, v níž půdu důkladně vylepšete. Ideální je přidat asi jednu třetinu kompostu nebo rašeliny. Půdní reakce by měla být slabě kyselá až neutrální. Rostlinu nesázejte hluboko. Dbejte na přiměřenou zálivku. U šácholanů je vhodné namulčovat širší okolí kůrou, sekanou trávou, listím nebo kompostem, čímž se udrží rovnoměrná vlhkost půdy i její struktura.

Na podzim nahrňte k mladým rostlinám kompost a listí, u starších rostlin to již není třeba. Rovněž je dobré u mladých rostlin a menších keřů před příchodem mrazů zakrýt květy netkanou textilií.

Magnolie jsou odolné proti škůdcům či chorobám. Ale mnoho rostlin mívá na jaře nažloutlé listy (chlorózu). To bývá způsobeno nedostatkem železa v půdě, který často nastává při přebytku vápníku. Přihnojte rostlinu organickými sloučeninami železa v některém kapalném hnojivu nebo přímo v hnojivu určeném pro okrasné dřeviny. Přihnojování postřikem na list je potřeba opakovat ve 14denních intervalech až do zezelenání listů. Stříkejte při zatažené obloze nebo navečer, na malé magnolie stačí místo postřikovače konev.