Plody trnky obecné jsou opravdu zdravé, a když je sesbíráte až po prvních mrazících, nebudou chutnat ani tak trpce. Kdo nechce čekat, nebo se bojí náletu hladového ptactva, může je sklidit už koncem října a uskladnit v mrazáku. Máte-li zájem o recept na výborné trnkové víno a likér, přečtěte si náš starší článek:

Trnku ale nemusíte zatracovat, i když vás její plody ke konzumaci nelákají. Existuje totiž více důvodů, proč si tento trnitý keř vysadit na zahradu:

1. Je nenáročný

Trnka obecná může fungovat v živém plotu, ale i jako solitér nebo větrolam. Poroste na slunci i v polostínu a dobře odolává suchu a mrazu. Výhodou je, že se o ni nemusíte nijak starat, samozřejmě kromě pravidelného zastřihávání. Nevyžaduje postřiky ani hnojení, a tak ji ocení zejména pěstitelé, kteří nechtějí na svém pozemku používat žádnou chemii.

2. Ekologicky na sebe váže ptáky i motýly

S trnkou bude na zahradě živo. Tmavomodré kuličky jsou výživnou zimní potravou pro ptáky, někteří si v keři rádi rovnou zhotoví hnízdo. V trnce s oblibou hnízdí ťuhýk nebo strnad. Na jaře keř zase přiláká nejrůznější druhy motýlů, kteří si pochutnají na sladkém nektaru z květů.

3. Na jaře se obsype bílými květy

Keře trnky učarují půvabnými sněhobílými květy, které vám zjara dopřejí téměř pohádkovou podívanou. Z květů obsahujících flavonové glykosidy a třísloviny se dá připravit lahodný čaj, jenž pomáhá při zácpě i nachlazení a má mírně močopudné účinky.