Vznešeně vyhlížející kamélie přišla do Evropy z východní Asie a v 19. století se stala oblíbenou ozdobou plesových šatů. Jistě si vzpomenete na proslulý román Dáma s kaméliemi, který se odehrává právě ve vrcholném období popularity kamélií. Ačkoli její jméno zní jako odvozenina z cizího výrazu, ve skutečnosti byla pojmenována na počest českého botanika Georga Kamela, který působil v 17. století jako misionář na Filipínách a popsal zde řadu místních rostlin, mezi nimi právě i budoucí kamélii. Jeho příjmení ani název nově objevené květiny se ovšem nelíbil českým vlastencům 19. století. Ti se jej snažili počeštit doslovným překladem "velbloudka", tento novotvar se však (naštěstí) nikdy neujal.

Vytápění domů a bytů ústředním topením sličnou kamélii odsunulo do zámeckých zimních zahrad a specializovaných pěstíren. Největší tuzemskou sbírku kamélií si můžete prohlédnout v zámeckém zahradnictví v Rájci nad Svitavou, kde je k vidění přes 70 odrůd této půvabné rostliny.

Opravdovou raritu pak uchovává zámek Pillnitz nedaleko Drážďan. Dodnes tu roste jedna z prvních čtyř rostlin Camellia japonica, které byly dovezeny do Evropy v roce 1776. Jako jediná vydržela kvést 240 let, ačkoli dřevěnou konstrukci skleníků v minulosti zachvátily požáry a oblast sužovaly i povodně. Je to zřejmě jedna z mála rostlin v Evropě, pro kterou byl speciálně vybudován zvláštní pojízdný skleník - ten ji v zimě chrání před mrazy a v létě se zase odsune, aby nechal prastarou kamélii volně dýchat. Pokud se na ni chcete jet podívat, naplánujte si výlet nejlépe na duben, kdy rozkvétá v plné kráse.

Doma můžeme kamélii pěstovat jako pokojovku, pokud pro ni najdeme vhodný prostor, kde v zimě sice nemrzne, ale teplota nepřekračuje 15 °C. Lze ji pěstovat i při vyšších teplotách, ovšem musí se počítat s tím, že nejspíš nasadí méně poupat a květy zase rychle odkvetou. Kamélii bude nejvíc vyhovovat nevytápěná zimní zahrada, světlá chodba, zasklená veranda nebo chladná hala. Pozor, květina nesnáší náhlé změny teploty! Zvláště v době rozkvétání by se s ní nemělo hýbat, je citlivá na jakoukoli manipulaci.