Půvabné vzrostlé chilli papričky různých barev dneska koupíte i v obyčejných supermarketech, na příbalovém letáku ale bude zřejmě napsáno, že "rostlina není určena ke konzumaci". Není to proto, že by plody byly vyloženě jedovaté - chilli papričky, ani ty okrasné, jedovaté nejsou. Spíš je to tím, že odrůdy prodávané jako okrasné se běžně v potravinářství nevyužívají a nikdo netestoval, jak přesně chutnají. Pokud by prodejce na leták napsal, "klidně to jezte", riskoval by davy nespokojených zákazníků stěžujících si na hořkou chuť nebo přílišnou pálivost. A to si nikdo nechce vzít na svědomí.

Dalším důvodem může být chemické hnojení, kterým byly papričky vyhnány do působivého vzrůstu. Nevíte, kdo a jak je vypěstoval. Něco jiného je zakoupit je v renomovaném zahradnictví, kde se můžete na všechny detaily vyptat. Anebo si je můžete vypěstovat sami ze semínek. Na balíčku už přímo bude přesně napsané, k čemu se dotyčná odrůda používá, jestli nachází osvědčené využití i v kuchyni a jak moc je pálivá.

Pokud papričky hodláte pěstovat v bytě, můžete s jejich výsevem začít prakticky kdykoli, v zimních měsících ale okolo nich zvlhčujte vzduch. Nejčastěji se pěstuje paprika roční (Capsicum Annuum), která je dostupná v mnoha odrůdách různých tvarů i barev. Semínka klíčíme ve vlhké zemině na tmavém a teplém místě, po několika dnech je přemístíme nejlépe k jižnímu oknu, kde je nejvíc světla. Jakmile sazeničky vytvoří dvě řady lístků, můžeme je přesadit do větší nádoby.

V době kvetení bude rostlina potřebovat opylovat. Za teplého počasí ji můžete za tímto účelem vystrčit na balkon, aby se k ní dostal hmyz a vítr. Pokud ji budete mít pořád uvnitř, bude třeba opylení provést manuálně. Štětečkem nebo prsty třete okolo střední části květů tak, aby se pyl dostal k okvětní tyčince. Když se opylování podaří, okvětní lístky opadají a ze středu květů vyrostou papričky.

Z lákavých okrasných "miniplodů" byste si měli dát pozor jen na jednu rostlinu, a tou je lilek okrasný (Solanum pseudocapsicum). Jak je vidno z jeho latinského názvu, nejde o druh chilli papričky, i když se jí trochu podobá. Poznáte ho podle malých kulatých plodů, zatímco papričky mívají špičku a alespoň náznak rýhování. Lilek okrasný je na rozdíl od okrasných feferonek skutečně jedovatý, tak ten prosím nekonzumovat.