Vlhkomilných rostlin je celá řada. Některé rostou přímo ve vodě, jiné si libují v bahně, další druhy prospívají na březích a neměly by přijít do přímého kontaktu s vodní hladinou. To je zásadní členění, jemuž musíme výběr rostlin pro jezírko přizpůsobit. Kromě okrasných travin a přesliček jistě zatoužíme i po rostlinách, které jezírko orámují kouzelnými květy.

Ve zbahnělých plochách vynikají například jasně žluté květy blatouchu bahenního. Tato výrazná trvalka kvete od dubna do června a dorůstá výšky 30-50 centimetrů. Ačkoli jde o rostlinu mírně jedovatou, v minulosti se blatouch využíval k léčebným účelům, a šťávou z jeho květů se dokonce přibarvovalo máslo.

Mezi půvabné vlhkomilné kytičky, které dokážou kvést doslova po celé léto, řadíme kejklířky, jejichž podoba a barevnost závisí na jednotlivých kultivarech. Květy často bývají skrvnité, jakoby tygrované, a liší se i svým tvarem. Kejklířky potřebují kromě vlhkosti také dost živin, měly by se přihnojovat. Odkvetlé květy průběžně odstraňujeme, podpoříme tím další kvetení.

Bylinou podmáčených luk a břehů je tužebník jilmový, který se vyznačuje vysokým vzrůstem a vrcholíkem s pětičetnými bílými květy. Tužebník je zajímavý tím, že jeho silice obsahují látky s podobnými účinky, jaké má uměle vyráběný aspirin. Na rozdíl od nich přitom nedráždí žaludek.

Trsy modrofialových květů nabízí kosatec sibiřský, který u nás patří mezi ohrožené druhy, takže si ho nemůžete jen tak vyrýt někde na louce. Kosatce se nicméně šlechtí k okrasným účelům, takže není problém je zakoupit. Seženete i odrůdy s různými odstíny květů.

Sadec konopáč vypadá na první pohled jako obyčejný polní plevel, ale jeho narůžovělé květy voní po vanilce a přitahují motýly. Sadce rychle rostou do velkých rozměrů a můžete jimi "zaplácnout" prázdnou plochu v polostínu. Na podzim rostliny seřízněte, než dozrají semena, jinak se samovýsevem rozrostou až přespříliš.