Rostlin, které kvetou nebo mohou kvést za určitých podmínek v zimě, je vlastně mnoho. Patří k nim kamélie, gloxínie, bromélie i orchidej, v období Vánoc vám možná udělal radost vánoční kaktus, hvězdník nebo brambořík. Všechny tyto rostliny však ke správnému vývoji a kvetení potřebují specifické podmínky - například kaméliím a bramboříkům se daří při nižších teplotách, vytápěný byt je pro ně vyloženě nevhodný. Bromélie a orchideje zase přivítají více vzdušné vlhkosti. Pojďme si tedy raději přiblížit druhy, které jsou z pěstovatelského hlediska méně náročné.

Africká fialka

Jde o vděčnou kytičku, která při dostatku světla vydrží kvést v podstatě po celý rok. Najdete ji také pod názvem Saintpaulia nebo pavlínka. Protože je tato rostlina z domovské Afriky zvyklá na celoroční teplo a sucho, nevadí jí ani prostředí českého panelákového bytu. Je třeba pro ni vybrat světlé stanoviště, ale nevystavujte ji přímému slunci, to by ji mohlo popálit. Listy jsou náchylné k hnilobě, proto musíme při zálivce zabránit jejich přímému kontaktu s vodou. Substrát by neměl zcela vyschnout, ale nesmí ani "stát ve vodě".

Kolopejka

Teplotu nad 15 °C a světlé místo potřebuje také kolopejka (Kalanchoe), jejíž odrůdy mohou kvést v nepřeberném množství barev a odstínů. Doba kvetení se dá nastavit tak, že rostlinu budete po dobu čtyř až šesti týdnů zatemňovat a ponecháte jí jen 8-10 hodin světla denně. Přestože se doporučuje, aby kolopejka prošla určitým zimním klidem při nižší teplotě, přes zimu vám vydrží i ve vytápěném bytě. Odpočinek jí dopřejeme po odkvětu, kdy jí sestřihneme odkvetlé výhony a zaléváme jen tak, aby substrát zcela nevyschl.

Indická azalka

Mezi azalkami najdeme druh, který se nedá celoročně pěstovat venku. Jde o Rhododendron simsii, přezdívaný indická azalka. Jeho květy sice téměř nevoní, ale zato krásně vypadají a mohou hrát všemi barvami. Pěstování indické azalky má jeden háček - poupata se tvoří při teplotách okolo 10 °C. Zpočátku ji tedy musíme umístit do chladné chodby, zimní zahrady nebo mezi okna, a do pokoje si ji můžeme přenést až v době kvetení. Ani tak bychom ale místnost neměli vytápět na více než 20 °C. Odkvetlé květy odstraňujeme a po celkovém odkvětu zaštípneme výhony, aby se azalka rozvětvila.