Možná máte zkušenost, že květiny zakoupené v létě nebo natrhané na zahrádce vydrží ve váze o poznání déle než pugety pořízené během zimy. Je to tím, že v zimě prodávané řezané květiny procházejí teplotním šokem, a navíc se k nám většinou dovážejí z nizozemské burzy, přičemž země jejich původu může ležet i za oceánem. Mají tedy za sebou dlouhé cestování v chladicích boxech, a jakmile se ocitnou v teple vašeho domova, rychle odkvetou a uvadnou. Tady jsou tipy od profesionální floristky Jany Čechové z Rozkvetlé dílny, aby květiny zůstaly déle svěží.

Tip 1: V obchodě si nechte květiny dobře zabalit, aby cestou domů nenamrzly. Doma je nejprve na hodinu vložte i s obalem do vlažné vody, aby se aklimatizovaly na pokojovou teplotu. Než je dáte do vázy, seřízněte jejich stonky nožem o dva až tři centimetry, abyste odstranili případné oschlé pletivo, které by už nedokázalo přijímat vodu. Stonky seřezávejte našikmo, vytvoříte tak větší plochu pro přijímání vláhy a živin.

Tip 2: Do vázy nenapouštějte vodu přímo z vodovodu, použijte vodu odstátou nebo převařenou - klidně můžete použít tu, co vám zbyla od rána v rychlovarné konvici, musí být jen vychladlá. Pod hladinou by měly být ponořené jen stonky; nízko položené lístky otrhejte, ve vodě by začaly uhnívat.

Tip 3: V květinářství vám ke kytici zřejmě dali i sáček s výživou. Ta bude květiny nejen vyživovat, ale měla by zároveň zabránit množení bakterií ve vodě. Za účelem dezinfekce se do vody může nakapat i trocha citronové šťávy nebo octa, zabírají také kapky alkoholu nebo rozdrcený aspirin.

Tip 4: Vodu ve váze byste měli obměňovat každé dva dny. Stonky přitom vždycky opět trochu seřízněte, květiny totiž zahnívají odspodu a ve spodní části stonku už mohou probíhat hnilobné procesy.

Tip 5: Vázu s květinami nestavte do průvanu ani do blízkosti mísy s ovocem. Dozrávající plody vylučují etylen, který urychluje odkvétání květin.