Pěstování macešek ze semínek je trošku náročnější, protože semínka jsou titěrná - v jediném gramu se jich skrývá až 750. Míchají se proto s jemným pískem a je potřeba je promnout, aby se narušila ochranná vrstva a semínka mohla vyklíčit. Ke klíčení potřebují teplotu okolo 15 °C a živný, vlhký substrát. Mnohem jednodušší je ovšem zakoupit už rovnou sazenice. Dvouleté macešky se vysazují od konce srpna přímo na konečné stanoviště do kvalitní půdy v rozestupech 15-20 cm.

Spíše než přímé slunce macešky snášejí polostín, je také potřeba je pravidelně zalévat, a to i přes zimu, když zrovna nemrzne. Ačkoli dnes běžně seženete plně mrazuvzdorné kultivary, během holomrazů je raději zakryjte chvojím, abyste měli jistotu, že přezimují bez úhony.

Pokud maceškám najdete vhodné stanoviště a poskytnete jim zeminu s dostatkem živin, další péče už bude zcela nenáročná. Také z tohoto důvodu se tyto drobné krásky často vysazují na hroby, kam jezdíme jen občas. Využít macešky jen jako hřbitovní květiny by však bylo škoda. Menší kultivary vytvoří pestrobarevné lemy záhonů s cibulovinami, převislé zase ozdobí terasy, balkony a zápraží v době, kdy zrovna nekvetou tradičně pěstované muškáty.

Kdo si potrpí na netradiční odstíny, z macešek bude nadšený, protože mu vykvetou v celé škále barev, včetně temně fialové až černé. Šlechtitelé se však zaměřují nejen na barevnost, ale také na tvar a velikost okvětních lístků; vedle macešek malokvětých a velkokvětých tak najdete třeba i květy střapaté. Jejich sortiment je opravdu pestrý.

Tip: Pokud rádi tvoříte, květy macešek si vylisujte pro tvorbu květinových obrazů a jiných dekorací. Macešky si totiž dlouho zachovávají barvu a dobře se s nimi pracuje.