Již dopředu bychom ale měli promyslet, jaké druhy zvolíme, a vytyčit si prostor určený k osázení. Vyhloubíme si příkop široký téměř 1 m a hluboký minimálně 40 cm, půdu zryjeme, vyplevelíme a zapravíme do ní zeminu bohatou na kompost. Spočítáme si, kolik sazenic budeme na živý plot potřebovat - rozestupy mezi nimi se liší podle druhu a výšky dospělé rostliny, například u dřevin přesahujících 120 cm vám obvykle postačí 3 sazenice na metr. Ale vždycky se raději řiďte doporučením zahradnictví, kde sazenice pořizujete.

Důležité rovněž je, zachovat dostatečný odstup od plotu či dělicí linky mezi vaším pozemkem a zahradou souseda. Obecně se keře vysazují asi 1,5 m od plotu, ale opět záleží na zvoleném druhu.

Sazenice můžete zakoupit zapěstované v kontejnerech nebo jako prostokořenné. Ty kontejnerové mají větší kořenový bal, lépe se ujímají a dají se vysazovat i mimo doporučené období, jejich cena však bývá o poznání vyšší. V každém případě je vhodné zakoupit o několik sazenic navíc, kdyby se některá neujala.

Pro výsadbu si vyberte podzimní den, kdy není příliš slunečno ani větrno, aby půda nevysychala. Mladé rostliny bude potřeba pravidelně zavlažovat, na zimu pak budou chtít přikrýt listím a chvojím, aby nezmrzly. S přihnojováním můžeme začít až napřesrok, přičemž stříhané živé ploty budou potřebovat hnojiva více, jelikož spotřebovávají více živin při nasazování nových výhonů.

Jak vybrat vhodný druh

Listnatých dřevin je velké množství a stejně tak je mnoho kritérií pro rozhodování, kterou z nich zvolíme do své zahrady. Samozřejmě nás bude zajímat, jak rychle plot bude růst, jak často ho budeme muset zastřihávat a jaké výšky nakonec doroste. Důležitou roli hraje také stanoviště a půdní reakce. Zároveň si musíme rozmyslet, zda nám bude vadit, když dřevině na zimu opadají listy, nebo raději sáhneme po druhu stálezeleném. V neposlední řadě je také důležité, zda živým plotem poskytneme potravu jen ptákům, nebo také sobě. Plody řady druhů mohou být pro člověka jedovaté, takže je třeba mít se na pozoru, máte-li malé děti.

Oblíbené stálezelené dřeviny: bobkovišeň, ptačí zob, hlohyně, mahonie, aukuba, cesmína, zimolez

Oblíbené opadavé dřeviny: dřišťál, tavolník, kdoulovec, šeřík, trnka, kalina, aronie, komule Davidova