Nemusejí to být jen květy, co dodá podzimním nádobám jedinečné kouzlo - řada rostlin zaujme zajímavě tvarovanými a zbarvenými listy. Patří k nim například dlužichy, jež byly vyšlechtěny v celé škále barevných odstínů a zůstávají dekorativní dlouho do zimy. Do truhlíků se budou hodit nižší skalkové druhy s drobnějšími listy. Ačkoli jsou dlužichy mrazuvzdorné, ve větších mrazech mohou hnědnout; zvláště v nádobách bychom je proto měli během zimy chránit nebo přenést do světlé chodby.

Neobyčejný, až pohádkový vzhled nabízí drátovec, který je obvykle k dostání pod názvem krásnohlávek Brownův. Štíhlé chloupkaté stonky a listy připomínají větvičky pokryté jinovatkou a vyniknou jak v podzimních, tak ve vánočních aranžmá. Stříbrná barva je typická také pro starček přímořský, jehož listy jsou pro změnu širší, plstnaté a výrazně vykrajované.

Líbavku poléhavou známe jako půdopokryvnou rostlinu, která se plazí po záhonech a chlubí se drobnými červenými bobulemi. Právě v období násady plodů bude líbavka vypadat velmi působivě i v truhlíku, kde ji můžeme zkombinovat například s výše uvedeným drátovcem či starčkem. Její plody navíc nejsou na rozdíl od řady jiných podzimních bobulí jedovaté, takže se nic nestane, když se je vaše dítě pokusí ochutnat. Na zimu je lepší líbavku v truhlíku přestěhovat do bezmrazé místnosti.

Dalším neopadavým keříkem s dekorativními plody je skimie japonská, v jejím případě ale potřebujete jak samičí, tak samčí rostlinku, aby plodila. Navíc je mírně jedovatá, takže pokud máte starost o ratolesti nebo domácí mazlíčky, volte raději líbavku.

Rada na závěr:

Pěstování podzimních okrasných rostlin v truhlících má určitá specifika: musíme například počítat s tím, že v chladném období se rostliny už nebudou tak rozrůstat jako za teplých dnů, a tak je třeba je vysadit těsněji k sobě a nenechávat mezi nimi velké mezery. Zálivky stačí méně, není třeba zalévat každý den, substrát by jen neměl vyschnout. Samozavlažovací truhlíky se pro podzimní rostliny vůbec nehodí, protože v nich voda může přes noc zmrznout, což by mohlo ohrozit kořeny. Převažují-li v nádobách vřesy a vřesovce, je lepší zvolit kyselejší substrát, nebo zahradní zeminu obohatit o rašelinu.