Hvězdník (Hippeastrum) je rostlinou z čeledi amarylkovitých a u nás se mu někdy přezdívá amarylka, ačkoli jde o nepřesný název. Protože pochází z jižní polokoule, konkrétně z oblasti Střední a Jižní Ameriky, má také převrácený režim: v létě odpočívá a v zimě kvete. Kvetení musí předcházet určité období klidu, kdy se cibulka zcela zatáhne a odpočívá při nižší teplotě, než znovu vyraší. Proto také hvězdníky nejčastěji koupíte na podzim jako narašené cibule a v průběhu listopadu je zasadíte do substrátu. Vykvetou pak zhruba po měsíci, i když někdy to může trvat déle.

Cibuli při nákupu zkontrolujte, zda je opravdu jen mírně narašená, není přeschlá nebo jestli nejeví známky plísně. Vyberte pro ni dostatečně velký květináč (u některých kultivarů cibule dosahují obřích rozměrů) a zasaďte ji do propustného substrátu tak, aby ze třetiny vykukovala nad povrchem. Hvězdníky jsou velmi náchylné k hnilobě, a tak by dno nádoby mělo být vysypáno drenážní vrstvou. Po zasazení půdu mírně zalijeme, ale další zálivku provedeme až po několika dnech. Pozor, nikdy nelijeme vodu přímo na cibuli!

K úspěšnému růstu a kvetení hvězdník potřebuje hodně světla a teplotu mezi 20 až 22 °C. Z cibule vyrůstají dlouhé silné stvoly a záhy se objevují i poupata. Tyto rostliny se vytahují hodně do výšky a tvoří výrazné zvonkovité květy, jejichž velikost přirozeně záleží na kultivaru, nicméně může dosáhnout až 25 cm.

Po odkvětu budou hvězdníku růst nové listy, což můžeme podpořit přihnojováním a přiměřenou zálivkou (opět ale pozor na přelití). Z nových listů cibule do sebe později natáhne živiny, zesílí a připraví se na další kvetení. Přes léto můžeme mít hvězdník venku, zpět do bytu ho přeneseme koncem září, kdy ho zároveň přestaneme zalévat. Jakmile rostlina ztratí všechny listy, cibuli uložíme na suché místo k zimování, přičemž ideální teplota by se měla pohybovat mezi 8 až 15 °C. Za několik týdnů se cibule opět probudí k životu a bude připravena k dalšímu cyklu.