Dnes už téměř zapomenutá léčivka se v minulých dobách používala proti horečkám, kašli i střevním parazitům, a dokonce i při léčbě moru. Rozemnutý přiložený devětsilový list pak hojil vředy a léčil revma.

Devětsil lékařský využívají bylináři dodnes; odvar z listů či oddenku uvolňuje křeče při kašli a astmatu, obklady se přikládají na odřeniny, křečové žíly, bolavá kolena a zanícené rány, ale také třeba na čelo při bolestech hlavy.

Oficiálně však tato rostlina k lékařskému využití doporučena není, její účinky a případná rizika užívání se v zahraničních laboratořích stále testují. Bylo prokázáno, že devětsil obsahuje i jedovaté alkaloidy, které mohou ve větším množství poškozovat játra. Odvary by tedy měly být konzumovány skutečně jako "medicína", tedy jen v malém množství a krátkodobě. Ze stejného důvodu se devětsil nedoporučuje malým dětem ani těhotným či kojícím ženám. Mnohým lidem navíc může vadit jeho nepříjemná vůně.

Pokud máte na zahradě jezírko, tůňku nebo podmáčenou zásaditou půdu, devětsil se snadno uchytí i u vás. Jeho nevýhodou ovšem je, že svými objemnými listy vytlačuje ostatní vegetaci, takže je potřeba ho usměrňovat.