Na rozdíl od netýkavky nedůtklivé, kterou známe z našich lesů, pocházejí netýkavky určené pro pěstování v truhlících a na zahradě z Austrálie a Afriky. Rod Impatiens je rozšířen po celém světě a zahrnuje mnoho druhů. U nás se nejčastěji setkáte s druhem Impatiens walleriana a hybridem Impatiens New Guinea.

Netýkavky neboli balzamíny nejsou příliš náročné na pěstování a vydrží kvést celou sezonu, květy se objevují až do prvních mrazíků. Venkovní teploty během zimy nepřežijí, takže je na podzim musíme zkrátit o dvě třetiny a přenést do světlé místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 15 a 20 °C. Na záhonech balzamíny pěstujeme jako letničky.

Substrát by měl být živný a vlhký, ale nikoli přemokřený. Pokud se stane, že vyschne, rostliny se po zalití opět vzpamatují, přemokření je ale může zahubit. V době kvetení je přihnojujeme jednou týdně hnojivem pro balkonové květiny. Během zimování zálivku přirozeně omezíme a nehnojíme, aby si rostliny mohly odpočinout.

Oba výše uvedené druhy ochotně zakoření z řízků vložených do vody nebo do vlhkého substrátu, kořínky zapustí během tří týdnů. Když povyrostou, měli byste je zaštípnout, aby se rozkošatily.