Nápadné zbarvení kůry svídovitých dřevin vyniká na zahradě hlavně v zimním období, kdy jsou stromy a keře holé. Některé druhy se představí v plné kráse na podzim, kdy se jejich listy zbarví do sytě červených až vínových odstínů. Dřín obecný nás pro změnu už v předjaří potěší drobnými žlutými kvítky a koncem léta můžeme ochutnat jeho plody. Jsou lehce nakyslé, ale dá se z nich vyrobit sirup nebo marmeláda.

Dřeviny rodu Cornus pocházejí z oblastí mírného pásma severní polokoule, takže jsou na naše podnebí zvyklé a střídání ročních období dobře snášejí. Na půdu nemají vysoké nároky, nicméně ocení, když je zemina živná a propustná, se zásaditou reakcí. Nejlépe prospívají na slunci. V horkých letních dnech jim dopřejeme zálivku, v zimě k nim nahrneme mulčovací kůru. Řez se provádí s ohledem na konkrétní druh, obecně však platí, že svídy s barevnou kůrou musíme v březnu hluboce seříznout, zatímco kvetoucí dříny řez nevyžadují. Plně jim postačí, když jim na jaře odstraníme nežádoucí výhonky.

Svída bílá (Cornus Alba)

Mohutný keř dorůstající výšky až 3 m můžeme vysadit jako působivý solitér nebo živý plot. Kvete v průběhu května a června, později se objeví plody bílé barvy. Jednotlivé kultivary zbarvují na podzim listy do různých barev, od zlaté přes oranžovou až po temně nachovou.

Svída sporná (Cornus controversa)

Tento zajímavě tvarovaný strom se v květnu obsype množstvím bílých květů uspořádaných v chocholících, díky nimž působí tak trochu jako zasněžený. Na podzim se listí zbarví doruda a na větvích se objeví drobné červené bobule.

Svída krvavá (Cornus sanguinea)

Vyznačuje se krvavě zbarvenými výhony, které v zimě šlehají ze země jako pekelné plameny. Listy na podzim hýří všemi odstíny červené. Na jaře a v létě vás rostlina naopak potěší svěží zelení a bílým květenstvím.

Dřín obecný (Cornus mas)

Rozložitý keř, který vykvétá již v průběhu února a března. V srpnu dozrávají červené plody s vysokým obsahem vitaminu C, které najdou využití při výrobě domácí marmelády nebo vína. Lze ho použít jako stříhaný živý plot nebo volně rostoucí dřevinu dorůstající výšky až 5 m.

Dřín japonský - Svída japonská (Cornus kousa)

Pomalu rostoucí strom kvete v červnu výraznými květy bílé až růžové barvy. Sytě zelené listy se na podzim zbarvují do červených až vínových odstínů. Na rozdíl od většiny svých příbuzných svída japonská potřebuje kyselejší půdu. Pokud ji nebudete nijak upravovat, může dorůst úctyhodné výšky až 7 m.