Hledíky si kvůli atypickému tvaru květů vysloužily přezdívku "zaječí tlamičky". Z původního druhu Antirrhinum majus, který divoce roste ve Středomoří a dosahuje výšky až 1,8 m, byla vyšlechtěna řada kultivarů lišících se barvou květů a velikostí. Ty nejnižší pokryjí půdu v hustých trsech a hodí se i do truhlíků. Pro závěsné nádoby jsou určeny hledíky převislé, které často začínají kvést už v květnu. Hledíky střední výšky vysazujeme do skupin s podobně vysokými letničkami, například s kopretinami a cíniemi. Nejvyšší rostliny mohou potřebovat oporu; pěstujeme je zejména k řezu do vázy, který podpoří jejich další kvetení.

Spolu s hledíky pozveme do zahrady užitečné čmeláky. Pyl se totiž ukrývá hluboko v květech, kam umí nejlépe proniknout právě oni. Díky hluboce uloženému pylu hledíky zpravidla nedráždí alergiky.

Pokud květenství po odkvětu neodstřihneme, rostliny se rozmnoží samovýsevem. Je lepší je ale průběžně odstřihávat, protože se tím posílí a nasadí květy nové. Barevných květů si díky tomu užijeme ještě během září.

Hledíkům vyhovuje slunné stanoviště a hlinitopísčitá půda bohatá na vápník. Mají rády vlhkost, ovšem přemokření jim škodí. Na choroby v našich podmínkách hledíky nijak netrpí, mohou je ale napadnout mšice.

  • Tip: Říká se, že hledíky odpuzují slimáky. Zahradníci je proto někdy sázejí spolu s afrikány do zeleninových záhonů.