Při pěstování okrasných tabáků musíme být opatrní, protože jde o jedovaté rostliny, které je třeba držet stranou od malých dětí a domácích mazlíčků. Naopak výhodou těchto rostlin je, že kvetou prakticky nepřetržitě od července až do prvních mrazíků. Barva květů může být růžová, červená, žlutá či bílá až zelenkavá, záleží na kultivaru. Tabáky dobře snáší letní vedra, českou zimu ale ve volné půdě nepřežijí, takže je u nás pěstujeme jako letničky.

Mezi tabáky najdeme vyšší druhy, které se hodí pro výsadbu do pozadí záhonů a k zídkám. Výšky přes 1 metr dosahuje například Nicotiana sylvestris nebo kříženec Nicotiana x sanderae. Velice impozantní rostlinou keřovitého charakteru je pak Nicotiana colossea, jež může dorůst výšky až čtyřmetrové.

Na druhé straně jsou dostupné i tabáky vhodné pro truhlíky a skalky. Kultivary jako Rosa Gnom, Saratoga a Dynamo lze v nádobách kombinovat s jinými pestrobarevnými letničkami, které tradičně zdobí balkony a terasy.

Zlatou střední cestu tvoří 40-60 cm vysoký tabák křídlatý (Nicotiana alata), jenž se často vysazuje společně s petúniemi a lobelkami.

Okrasné tabáky jsou zvláštní tím, že rozkvétají až v pozdních odpoledních hodinách a květy vydrží otevřené dlouho do noci. Výjimku tvoří nižší druhy kvetoucí přes den.

Péče o tabáky není nijak složitá, rostliny potřebují slunné stanoviště a kyprou humózní půdu, která nesmí nikdy vyschnout. Bohaté kvetení v záhonech podpoříme kompostem, tabáky pěstované v nádobách přihnojujeme hnojivem pro kvetoucí balkonové rostliny.