Ladoňky (Scilla) a ladoničky (Chionodoxa) jsou drobné květiny podobné názvem i vzhledem, které rozkvétají časně zjara ve vlhkých, humózních půdách. Sluší jim to zejména v travnatých plochách, které nesekáme hned s prvními jarními dny, ale ponecháváme jim přirozený, luční vzhled. Vysadit se dají také na skalky a pod listnaté stromy, jejichž holé větve brzy na jaře propustí sluneční paprsky.

Oba druhy potřebují v období růstu dostatek vláhy a světla; po odkvětu je už pak jedno, jestli země vyschne a olistěné stromy vrhnou stín. Rostliny se zatáhnou pod zem a vyčkají do příštího roku. Někdy se rozrostou a zplaní. Jejich cibulky však můžeme také ručně oddělit a přesadit na námi zvolené stanoviště.

Cibulky ladoněk se sázejí už od srpna a během září do hloubky asi 10 cm na vzdálenost 6 až 8 cm od sebe. Dopřejeme jim vydatnou zálivku, dále se už o sebe postarají samy. Kvetou nejčastěji sytě modrou, případně bílou barvou, v závislosti na kultivaru.

Ladoničky se doporučuje sázet v průběhu září a října do hloubky 5 až 8 cm na vzdálenost 7 až 10 cm. Na jaře nás odmění modrými hvězdičkovitými květy s bílým středem. Vyšlechtěny však byly také odrůdy, které nesou květy růžové či fialové.