Kostival lékařský (Symphytum officinale) je statná a vysoká trvalka, která si libuje na vlhkých místech, kam dopadají sluneční paprsky. Od května do září kvete fialovými, bílými či růžovými květy. Protože se rychle rozrůstá a vytlačuje okolní vegetaci, při pěstování na zahradě je třeba vyhradit jí místo, kde nebude překážet, případně kolem ní vytvořit zábrany. Půda by měla být výživná a zadržovat vlhkost - ideálním stanovištěm je například okolí jezírka.

Pro léčitelské využití se na podzim vyrývají černě zbarvené kořeny, které se následně pokrájí a suší. Jakmile se kořen jednou usuší, je příliš tvrdý na to, abychom ho pokrájeli nožem, můžeme ho v podstatě jen umlít.

Dříve se z kořene kostivalu připravoval nahořklý odvar, který měl pomáhat mimo jiné při bronchitidě, žaludečních vředech a tuberkulóze kostí. Dnes už ale není doporučeno užívat kostival vnitřně, protože obsahuje jedy, které mohou při dlouhodobém užívání poškodit organismus, nebo dokonce vyvolat rakovinu.

Kostival je nicméně nadále ceněn při hojení otevřených ran, pohmožděnin, popálenin a vředů; údajně zabírá na akné a na křečové žíly. Kostivalové masti a tinktury léčitelé doporučují při artritidě a revmatismu, užívat je mohou i sportovci s nataženými svaly a šlachami.

V historii se kostival osvědčil zejména při hojení zlomenin, čímž si vysloužil i svůj lidový název. V některých krajích se mu pro změnu říkalo "svalník", což zase naráželo na jeho schopnost obnovit buňky poškozených svalů. K obkladům se používal jak prášek ze sušeného kořene, tak listy.

Kostivalová mast

K výrobě hojivé masti můžeme použít vepřové sádlo, kokosový olej nebo bambucké máslo (asi 150 g). Tuk rozehřejeme ve vodní lázni a přisypeme 2 hrsti nadrobno pokrájeného čerstvého kořene kostivalu (nebo 2 lžíce kořene sušeného a umletého). Několik minut povaříme a necháme stát do druhého dne. Směs potom znovu zahřejeme a přecedíme. Uchováváme v chladu.

Kostivalová tinktura

Opět můžeme použít jak čerstvý, tak sušený kořen, nejlépe nastrouhaný či umletý. Vsypeme ho do uzavíratelné sklenice a zalijeme vysokoprocentním alkoholem nebo lékárenským lihem. Sklenici uzavřeme a necháme stát na teplém místě po dobu 2 až 3 týdnů. Pravidelně protřepáváme. Nakonec přecedíme a užíváme na bolavé svaly a klouby, revma, artritidu nebo křečové žíly.