Házíme orchideje "do jednoho pytle"

Orchidejí existuje mnoho druhů a neplatí pro ně shodné podmínky pěstování. Velmi záleží na tom, odkud pocházejí; některé druhy jako Cattleya, Cymbidium nebo Dendrobium rostou v oblastech s většími výkyvy teplot, a tak potřebují zimovat v chladnějším prostředí, kde se drží teplota okolo 15 °C. Odporují tím zažité představě, že všechny orchideje jsou tropické a musí jim být po celý rok teplo.

Stejně tak ne všechny orchideje žijí epifytně v korunách stromů. Například rostliny druhu Cymbidium a Paphiopedilum patří k orchidejím zemním a nemusíme je pěstovat v průhledných květináčích. Na druhé straně i tyto druhy potřebují velmi propustný a vzdušný substrát s omezeným přísunem živin.

Zaléváme je tvrdou vodou

U tropických rostlin se často zdůrazňuje pravidlo zalévání měkkou vodou a pro orchideje to platí obzvlášť. Po zalití tvrdou vodou z kohoutku se na substrátu i na kořenech bude tvořit solný povlak, který rostlině škodí. Vodu na zálivku proto zásadně nechávejte odstát nebo ji převařte a nechte vychladnout. Nejlepší je ovšem sbírat vodu dešťovou.

Přeháníme to s vlhkostí

Tropické rostliny si potrpí na vyšší vlhkost vzduchu, to ale neznamená, že jim bude svědčit pobyt v bažině. Zaléváme raději vydatně jen jednou za týden a substrát necháme mezi zálivkami trochu proschnout. Rovněž je důležité, aby mohl kolem rostliny proudit vzduch; pokud by orchidej stála ve vlhku bez přístupu čerstvého vzduchu, mohla by začít zahnívat. Čerstvý vzduch se ovšem nerovná zimní průvan, ten by květinu naopak zahubil! Vlhkost vzduchu podpoříme miskou s vodou, fontánkou nebo rosením - nikdy ale neroste květy, ty jsou náchylné k zahnívání.

Příliš hnojíme

Nedostatek živin způsobí, že orchidej zůstane zakrnělá a nerozkvete. Příliš mnoho hnojiva však na druhé straně povede k nadměrné produkci listů a květů se také nedočkáte. Hnojit je proto potřeba s mírou, nejlepší je koupit speciální hnojivo přímo na orchideje. Pokud používáte klasické pro pokojové rostliny, raději ho užijte ve slabší koncentraci.