Krasavicím z rodu Haworthia se mezi českými pěstiteli říká havortie, můžete se setkat i s názvem "havorcie". Jejich domovinou je Jižní Afrika, konkrétně oblast Kapska, a jméno dostaly po anglickém botanikovi Adrianu Hardym Haworthovi, který se na přelomu 17. a 18. století věnoval jejich identifikaci a popisu. Ten ostatně není jednoduchý, protože jednotlivé druhy havortií se na pohled velmi různí.

U nás se nejčastěji pěstuje Haworthia fasciata, charakteristická úzkými dužnatými listy tmavě zelené barvy, zespodu zdobenými bílými bradavičkami. Haworthia truncata oproti tomu zaujme nezvykle tvarovanými zploštělými listy, které vypadají, jako by je někdo usekl. Maličká Haworthia nigra roste velmi pomalu, některé varianty nevytvoří za rok více jak dva listy, jež jsou, jak název napovídá, velmi tmavé až černé. Jiné druhy vás však překvapí světle zelenou barvou a zajímavým žilkováním (např. Haworthia turgida).

V rodném Kapsku havortie rostou v suchých oblastech, kde v létě teploty překračují 40 °C, ale okolní vegetace jim přitom poskytuje stín, takže většina z nich není na rozdíl od kaktusů uzpůsobena přímému slunci. Třeba Haworthia fasciata na horké letní slunce reaguje zčervenáním listů, později zhnědne a usychá. Zálivka a vhodnější stanoviště ji však dokážou vzpamatovat, postupně se opět začne zelenat.

V zimním období je v Kapsku naopak deštivo a teploty se drží okolo 10 °C, výjimečně mohou dosáhnout i k nule. Havortie proto uvítají, když je necháte zimovat v chladnější místnosti, avšak déšť nesimulujte, zemina v květináči by neproschla tak rychle jako žíznivá africká půda, a rostlina by mohla uhynout. Zálivka obecně stačí docela malá, zaléváme tak jednou týdně na substrát, nikoli na listy. Hnojení pouze dvakrát ročně.

Havortiím se nicméně nic nestane, když je budete mít v bytě po celý rok, v zimě jim dopřejete světlé místo u okna a v létě pobyt na balkoně s mírným přistíněním. Zimování v chladu ovšem může nastartovat kvetení, kterého se jinak v našich podmínkách nejspíš nedočkáte. Nutno ale dodat, že květy nemají zase tak veliký estetický efekt, jsou zcela drobné a objevují se na dlouhých stoncích vyrůstajících ze středové růžice.