Zatímco některé druhy sasanek rozkvétají už během března, jiné kvetou v období léta nebo podzimu. Pozdně kvetoucí sasanky vysazujeme na jaře a vybíráme jim polostinné stanoviště, které v létě vlivem horkého slunce nevyprahne. Naopak jarně kvetoucí rostliny vysazené na podzim by měly mít více světla; slunce v období jejich květu ještě nebude mít takovou sílu, aby půdu vysušilo.

Sasankám se daří ve vlhčí, živné, dobře propustné půdě. Hlízky sázíme špičkou dolů do hloubky 5-6 cm v rozestupech asi 15-20 cm. Před výsadbou je na 24 hodin namočíme do vlažné vody, aby zvětšily objem a snáze klíčily. Během léta sasanky pokvetou asi 6 týdnů, pak se zatáhnou. Jakmile jim na podzim zhnědnou listy, seřízneme je těsně nad zemí a přestaneme je zalévat.

Hlízky na zimu zakryjeme mulčem, aby nevymrzly, v případě choulostivějších druhů jako sasanka věncová nebo sasanka něžná je lepší hlízky vyjmout ze země, nechat zaschnout a uskladnit v pilinách do příští výsadby.

Sasanky se hodí zejména do zahrad pojatých v přírodním duchu, osvěží zelené plochy okolo stromů i méně upravené kouty, se kterými nemáme žádné zvláštní plány. Nižší druhy sasanek vynikají na skalkách. Pokud jim dovolíte volně se rozrůstat, v příštích letech už mohou mít jinou barvu květů, než jakou se pyšnil původní kultivar.