Čechrava (Astilbe) pochází z východních částí Asie, kde se volně vyskytuje asi třicítka jejích druhů. Pro zahrady v našem podnebním pásu byly vyšlechtěny mrazuvzdorné kultivary, nejčastěji se setkáme s čechravou Arendsovou (Astilbe x arendsii), která dosahuje téměř půlmetrové výše a její pevné stonky dokážou odolat větru. Pokud byste hledali nižší kultivar pro skalku či nádobu, zvolte odrůdu Perkeo druhu Astilbe crispa; od června ji budou zdobit vzpřímená, světle růžová květenství, na zimu se pak zatáhne pod zem, aby na jaře opět vyrašila.

Na čechravách je úžasné, že samy od sebe rostou kompaktně a vypadají vždy upraveně, aniž bychom je museli zastřihávat. Dobře jim bude ve společnosti bohyšek, popelivek a bergénií, kterým vyhovují podobné podmínky. Vysadit je však můžete na jakékoli přistíněné místo s živnou a nevysychavou půdou, ale pozor, přemokření také nesnesou. Půda by měla mít kyselou reakci.

Jestliže čechravám vyberete příhodné místo a zaručíte jim vhodný typ zeminy, dále se o ně v podstatě nebudete muset starat. Jde o velmi odolné trvalky, které vydrží pěkné čtyři až pět let. Po této době je dobré vyrýt je ze země a z trsů odstranit všechny přestárlé a uschlé oddenky. Zbylé silné a zdravé části zasadíme zpět do země, kterou napřed odplevelíme a obohatíme o kompost a rašelinu. Tím se čechrava omladí a bude zdobit vaši zahradu po další dlouhá léta.

-Tip: Květy čechravy se hodí i k řezu do vázy, kde vydrží dlouho krásné. Dají se i sušit, využít do věnců a dalších dekorací.