Vrbina penízková

Naprosto nenáročná vrbina penízková (Lysimachia nummularia) zaujme drobnými listy svěží zelenkavé barvy a od května do července nakvétá žlutými kvítky. Využít ji můžete nejen jako převislou ozdobu balkonových truhlíků, ale také jako plazivku na skalce či zídce. Její předností je vytrvalý růst, dobře snáší i silnější mrazy. Potěší ji humózní, železitá půda a místo na slunci až v polostínu.

Převislý bambus

Do závěsných nádob na přistíněném stanovišti se hodí rychle rostoucí psineček výběžkatý (Agrostis stolonifera), se kterým se můžete setkat i pod nepřesným názvem "převislý bambus". Tato travina vyšlechtěná k okrasným účelům za rok vytvoří až 150 cm dlouhou, načechranou clonu zelených stébel. Je potřeba ji dostatečně zalévat, zemina by neměla zcela vyschnout ani v období zimního klidu. Na zimu psineček zastřihneme a uložíme na nezámrazné místo. Po jarním přihnojení opět obrazí.

Popenec obecný

Popenec obecný, dříve nazývaný břečťanovitý (Glechoma hederacea) se od břečťanu liší hlavně tím, že není jedovatý. Naopak se dá konzumovat a jsou mu připisovány léčivé účinky. V zahradách může být považován za plevel, ale také za okrasnou půdopokryvnou rostlinu. Jeho hustě olistěné výhony neudělají ostudu ani v truhlících. Dorůstají až dvoumetrové délky a vnesou na balkon záplavu svěží zeleně téměř bezpracně. Potřebují jen dostatek vláhy a polostinné až stinné umístění.

Dichondra

Naopak na slunce můžeme umístit dichondru, známou také jako stříbrný déšť. Její stříbrošedé plstnaté lístky efektně doplní výsadbu kvetoucích letniček a při správné péči vytvoří až metrový převis. Dichondra dobře snáší sucho a teplo, v mrazech ale zajde, takže ji na zimu přenášíme do vnitřních prostor, kde se teplota pohybuje mezi 8 až 12 °C.

Povijnice batátová

Povijnice batátová (Ipomoea batatas) se pěstuje předně pro své jedlé hlízy, její limetkově zelené listy jsou však natolik zajímavě tvarované, že se často vysazuje i do truhlíků ke kvetoucím letničkám, kde vytváří působivé kompaktní převisy. Využít ji můžete i jako pnoucí nebo půdopokryvnou rostlinu. K dostání jsou kultivary s různě zbarvenými či panašovanými listy.