Pažitka pobřežní je dvouletá rostlina, v zahradách se však pěstuje jako víceletá. Ačkoliv za normálních okolností během podzimu listy pažitky odumírají a rostlina přežívá do jara díky kořenovým částem, lze ji pěstovat i během zimy. A to v případě, kdy pažitce během podzimu dopřejete krátký odpočinek. Ideální odrůdou vhodnou k rychlení je odrůda Pražská.

Rychlení pažitky doma

Koncem září nebo začátkem října vyberte trsy, které jsou určené k rychlení. Nať z nich už neodřezávejte. K rychlení použijte pažitku, která rostla alespoň dva roky v záhonu. Před prvními mrazy pažitku opatrně vyryjte z půdy, rozdělte na menší části a odstraňte přebytečnou zeminu. Trsy nechte oschnout a promrznout. Nízkým teplotám ji vystavujte alespoň 2 až 3 dny.

Jak rychlit pažitku doma?

Pažitku, která promrzla, vysaďte do květináčů o průměru 10 až 12 cm. Využijte běžný zahradní substrát. Sázejte maximálně do hloubky, ve které pažitka rostla i v záhonu. Aby se růst nastartoval rychleji, vložte ji do vodní lázně o teplotě 30 °C. Po dvanácti hodinách ji můžete vysadit.

Pokud máte více trsů pažitky, můžete ji rychlit postupně. Nevyužité trsy můžete skladovat na chladném místě – třeba ve studeném skleníku.

Rychlená pažitka potřebuje dostatek světla a tepla. Nedávejte ji však na přímé slunce, které by ji mohlo spálit. Vhodné je stanoviště s rozptýleným světlem o teplotě mezi 15 až 22 °C. Se sklizní začněte v době, kdy budou mít rostlinky délku 10 cm. To nastane asi za 3 až 4 týdny.

Pažitku pravidelně zalévejte – pažitka však snese spíše sucho než přemokření.

Zdroj: zahrada.cz, pazitka.cz