Napadené listy, ale i plody jsou pokryty oválnými, červeno-oranžovými skvrnami, koncem léta/začátkem podzimu pak i výrůstky, které vám mohou připomínat bradavice. Za rzivostí i strupovitostí jsou cizopasné houby, které úspěšně přezimovaly. Jejich spory pak za příznivých podmínek napadly nové mladé listy, ale i plody.

Co je strupovitost jabloní a hrušní

Za strupovitostí mohou být dva různí zástupci úporné cizopasné houby z rodu Ventura – strupovitost jabloní a strupovitost hrušní. Spory přezimují na listech, v případě hrušní i na větvičkách. K tomu, aby se chorobě dařilo, je třeba splnit několik podmínek.

Mezi ně patří náchylnost jednotlivých odrůd k daným onemocněním, deštivé počasí a příznivá teplota. Dále pak zanedbané zahrady, kde nedochází k odklizení infikovaného listí. Dále pak příliš husté koruny stromů.

Pokud nemůžete některé podmínky příliš ovlivnit, je vhodné pořídit si odrůdy odolnější (jabloně): Angold, Florina, Melodie, Rajka, Resista, Rubinola, Selena, Topaz a Vanda. U hrušní jsou to pak: Alfa, Amfora, Bohemica, Dicolor, Dita, Elektra, Konference, Nela, Vila a Wiliamsova červená.

Ani v případě, že máte na zahradě odolnější odrůdy stromů, nezapomínejte na několikeré chemické ošetření fungicidy. Pokud je aplikujete ve správnou dobu, můžete infekci zabránit.

Na co si dát pozor při rzivosti?

Původcem této choroby je cizopasná houba ze skupiny tzv. dvoubytných rzí – Gymnosporangium sabinae. Ke svému vývoji potřebuje dvě různé rostliny. Jedním hostitelem jsou listy hrušní, druhým pak některé druhy jalovců.

Existuje však několik druhů jalovců, kterým se tato choroba vyhýbá: Juniperus horizontalis, J. scopulorum, J. squamata, J. virginiana. Strach nemusíte mít ani z jiných jehličnanů – z tújí, cypřišků a dalších.

Částečnou ochranu tvoří dostatečná vzdálenost mezi oběma hostiteli – alespoň 150 metrů. Dále pak prohlídka a odstříhávání napadených větví jalovců.

Jak se těchto nemocí zbavit?

Jak rzi, tak i strupovitosti se můžete zbavit stejným způsobem. Důležitá je chemická ochrana v opakovaném postřiku v průběhu květu a po dokvétání fungicidy proti strupovitosti s dobrou účinností také na rzivost.

Zdroj: ireceptar.cz