Každý z nás zná sedmikrásku. Její jméno odráží její schopnost vydržet kvést sedm dní v týdnu, a to od konce února až do listopadu. Pokud jí zima přeje, můžete se těšit na její bílé květy dokonce celý rok. Ale věděli jste, že sedmikráska je také silným antioxidantem, který posiluje přirozenou obranyschopnost a podporuje normální stav pokožky, vlasů a nehtů?

Jaké všechny účinky má sedmikráska?

Zdroj: Youtube

Léčivé účinky sedmikrásky

Ačkoliv se sedmikráska začala v léčitelství využívat až ve středověku, její léčivé účinky jsou nepopiratelné. Má protizánětlivé a hojivé účinky, pomáhá při léčbě zánětů močových cest a ledvin, příznivě ovlivňuje činnost žlučníku a jater a je prospěšná při nechutenství a poruchách trávení. A to není vše! Sedmikráska také podporuje vykašlávání, pomáhá při kašli a zahlenění organismu, ulehčuje od menstruačních bolestí a dokonce zlepšuje stav pokožky a léčí vyrážky, akné, lupénku, vředy. Můžete ji také využít na špatně se hojící rány. Její působení je mírné, a proto se nepoužívá samotná, ale spíš se přidává do různých bylinných směsí.

Jak zpracovat sedmikrásky?

Sedmikrásku je nejlepší sbírat za suchého počasí, kdy na ní není rosa. Mladé květy nebo poupata můžete přidat do salátů, polévek nebo sendvičů, případně je použít jako dekoraci salátových pokrmů. Listy lze jíst syrové, ale protože mají hořkou pachuť, jsou lepší v salátech nebo vařené. Poupata lze také nakládat do octa a používat v kuchyni jako náhradu za kapary.

Dále můžete sedmikrásku využít jako čaj. Stačí ji zalít šálkem vroucí vody a nechat louhovat. Čaj ze sedmikrásky je známý svými zdraví prospěšnými a obnovujícími vlastnostmi. Studie o divoce rostoucích jedlých rostlinách používaných během války v Bosně a Hercegovině (1992–95) ukázala, že sedmikrásky obsahují 34 mg vitaminu C na 100 g.

Jako všechny přírodní léky by měla být i sedmikráska používána s mírou. Některé osoby mohou mít alergickou reakci na rostliny z čeledi hvězdnicovitých, do které sedmikráska patří.

Zdroj: eatweeds.co.uk, webmd.com