Mnoho lidí v zimě vynechává ze svého jídelníčku zeleninu. Na vině je ve většině případů ne příliš lahodná chuť. Klasické letní druhy, jakými jsou rajčata, okurky a papriky, logicky nemůžou být v zimě moc dobré. Proto to berte jako příležitost vyskočit ze zaběhlé rutiny a rozšířit si jídelníček o sezónní poklady. Které druhy zimní zeleniny jsou nejlepší pro vaše zdraví?

Čerstvá zelenina hraje prim

Od začátku podzimu až k zimě samotné se výběr zeleniny, a hlavně ovoce zmenšuje, i tak je ale stále z čeho vybírat. Během zimy je k dispozici především zelenina uskladněná. Bohužel budete mít při nákupech v obchodě problém najít plodiny, které by pocházely z naší zemědělské produkce. I tak si ale všímejte etiket a dejte takovým druhům ovoce či zeleniny přednost.

Může to být celer, černý kořen, červená řepa, dýně, růžičková kapusta, kedlubna, mrkev, pastinák, petržel, pórek, bílá ředkev, černá ředkev, tuřín, bílé a červené zelí, jablka a hrušky.

Zavařená zelenina

Zavařování v naší zemi patří k takřka koloritům. Bohužel už zůstává zvykem spíše ve starší generaci. Zavařit můžete omáčky, kečupy, ovoce, kompoty i marmelády. Téměř veškerou výbavu na přípravu jídel slaných i sladkých.

Kvašená zelenina

Nejklasičtějším pokrmem našich předků v tomto období je pravděpodobně kvašené zelí v kombinaci s jakoukoliv další zeleninou. Tato vitaminová bomba plná probiotik doplňuje našemu tělu vše, co v chladných podmínkách potřebuje. Dá se jíst samotné, s chlebem nebo jako příloha k nejrůznějším jídlům. U nás se tradičně dělají i kvašáky, tedy kvašené okurky, které se hodí (nejen) k mnoha masovým pokrmům.

Trendem posledních let je také asijská nakládaná pochoutka kimchi. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému jídlu dne.

Zdroj: reduca.cz