Při sklizni třešní je důležité brát v potaz počasí. V červnu se totiž často střídají suché tropické dny s vlhkým klimatem, který nahrává rozvoji houbových chorob. Mnohdy také kolísají teploty a tak se sklizeň třešní může prodloužit o dny až týdny. V opačném případě, když nastane spousta tropických dnů za sebou, se může stát, že veškeré plody dozrají najednou a není v našich silách sklidit veškerou úrodu naráz.

Slunečné počasí také ovlivňuje cukernatost ovoce. Ta se ale z větší části váže i na druh ovoce. S tím ale musíte počítat už při výsadbě stromu, takže je možné dozrávání plodů časově rozdělit. To zajistí odrůdy rané, polopozdní a pozdní.

Při sklizni třešní si pamatujte, že se češou nejlépe ve dnech, kdy nesvítí prudké slunce. Pokud předpověď počasí hlásí týden slunečných dnů, třešně sklízejte v brzkých ranních hodinách a v podvečer. Je to z toho důvodu, že sklizené plody neosychají a nescvrkávají se.

Třešně se trhají zásadně se stopkami. Tím zabráníte vytvoření rány, do které mohou vstoupit hnilobné houby. Pokud trháte třešně k okamžité konzumaci, nemusíte si s tím lámat hlavu. V případě, že je chcete zpracovat až za pár dní, stopky třešním nechejte.

Třešně uchovávejte jen pár dnů v chladné místnosti nebo ve spodním šuplíku lednice. Nikdy však třešně nevkládejte do igelitových sáčků či plastových krabiček. Třešně nemohou dýchat a v uzavřených prostorech se kondenzuje voda. Mnohem lepší je přebytky třešní zavařit nebo z nich udělat bublaninu.

Zdroj: ireceptar.cz, izahradkar.cz