Ostružiník je nejlepší ořezávat na jaře. Ostružiník plodí na výhonech, které jsou jeden rok staré. Starší větve chrání ty mladší před jarními mrazíky a zimou. Pokud máte odrůdy, které plodí dvakrát ročně, tedy na podzim a v červnu, stříhejte je i po prvním odplození na podzim – je to jednoduché, odstřihnete prut pod místem, kde předtím rostly plody.

Jak na správný střih?

Těsně předtím než začnou větve rašit, ustřihněte postranní výhonky tak, aby na nich zůstaly jen dva, maximálně čtyři pupeny. Vrcholy výhonů zkraťte asi o 20 % a kratší větve ve střední nebo horní třetině keře nezkracujte vůbec. Odřežte všechny dvouleté odplozené výhonky.

Hodí se střih i v létě

Provádíme ho od července do srpna a důvod je jednoduchý. Ostružiník roste velmi rychle a divoce, pak nemá sílu skutečně pořádně vyživit plody. Jakmile větve dorostou do délky 30 cm, zkraťte je tak, aby na nich zůstalo jen pět lístků.

U beztrných ostružiníků pak je třeba stříhat výmladky, které mají na sobě trny. Ty bez milosti stříhejte hned u země. Zeslabují keř a na nich žádné ostružiny neporostou. Ve výsledku by nerostly na žádné větvi, ani té bez trnů.

Zdroj: ireceptar.cz