Pokud jste majiteli starých pálených cihel nebo se chystáte bourat nějakou cihlovou stavbu, tenhle trvanlivý a kvalitní stavební materiál určitě nevyhazujte. Na zahradě najde ještě spoustu využití. A rozhodně to nemusíte brát jako z nouze ctnost, abyste ušetřili. Staré cihly totiž mají patinu, která dodává stavbám z nich postaveným nezaměnitelné kouzlo. Ostatně již naši zkušení předkové stavební materiály, dokud byly kvalitní, používali opakovaně.

Jak cihly připravit pro další použití

Samozřejmě ne všechny cihly se dají ještě použít. Pokud jsou rozbité, rozpadají se, jsou mokré, tak nezbývá, než je vyhodit. Ale cihly, které drží, jsou suché a nepoškozené, přímo čekají na další využití. Ty je potřeba jen očistit, a můžete znovu stavět. Na očištění se hodí zednické kladívko, sekera (ale musíte počítat s tím, že ji otupíte), sekáč, motyčka bez násady nebo třeba starý žebrový radiátor, který zafunguje jako valcha, na které cihly odrhnete. Pokud je původní malta opravdu hodně stará nebo byla původně trochu ošizená, může stačit i zednická lžíce. Existují i podomácku vyrobené čisticí stroje, často velmi šikovné a funkční, ovšem vyrábět či shánět takový stroj se vyplatí, pouze když potřebujete opracovat skutečně hodně cihel.

V zahradě mají recyklované cihly široké využití

Staré, ale stále kvalitní a čisté cihly najdou uplatnění nejen při stavbě nových omítaných konstrukcí, ale hlavně u starých chalup a statků fungují přiznané cihly jako originální dekorativní prvky, které lze v zahradě uplatnit na mnoho způsobů. Tento na pohled příjemný, ekologický a tradiční materiál můžete použít při stavbě venkovního krbu, udírny či letní kuchyně, poslouží při budování zídek, zdí, plotů, můžete z něj vybudovat obrubníky záhonů, ohniště, vydláždit dvorek či terasu nebo vytvořit zahradní chodníček.

Cihly nevyhazujte, ani když je sami nevyužijete

A pokud máte pocit, že se vám staré cihly opravdu k ničemu nehodí, ani tak je nevyhazujte. Mnoho lidí takové cihly shání, takže je můžete bez problémů prodat, ať už očištěné, které budou pochopitelně dražší, nebo neočištěné. Případně je můžete darovat za odvoz, kdy si zájemce cihly odveze a pak si je sám očistí a podle potřeby využije.

Staré cihly by bylo každopádně škoda házet na skládku. Pokud jim věnujete trochu svého času a práce, získáte kvalitní, nezaměnitelný a funkční materiál s příjemnou patinou, který vám v zahradě bude dobře sloužit ještě dlouhá léta.

Zdroj: českéstavby.cz, stavební-vzdělání.cz