Pravidelná konzumace sušených švestek může podpořit zdraví střev, kostí a kardiovaskulárního systému. Bylo také prokázáno, že konzumace sušeného ovoce zlepšuje celkovou kvalitu stravy a prý pomáhá i při regulaci hmotnosti. Jak vidno, dehydratované švestky mají velký potenciál, jak přirozenou formou dodat tělu množství cenných živin.

Zde je 10 hlavních zdravotních přínosů sušených švestek a důvody, proč je pravidelně zařazovat do jídelníčku:

Pro fungování mozku

Sušené švestky obsahují hodně draslíku a jsou zdrojem vitaminu B6 a mědi, mikroživin, které přispívají k normální činnosti nervové soustavy. A co víc, studie na sušených švestkách ukázala, že toto sušené ovoce má protizánětlivé, antioxidační a paměťové účinky. Tyto přínosy jsou pravděpodobně způsobeny vysokým obsahem antokyanů, modrého rostlinného pigmentu.

Navíc je tato dobrota dokonalým životabudičem, takže pokud se cítíte vyčerpaní a slabí, tyto sušené plody vás okamžitě povzbudí.

Jak sušit švestky v troubě

Zdroj: Youtube

Pro dobrou náladu

Sušené švestky mají dobrý vliv na nervový systém a podporují dobrou náladu. Tento produkt také pomáhá bojovat proti depresi, nudě, úzkosti, podrážděnosti a smutku, čímž předchází nervovým zhroucením a dokonce nespavosti.

Pro váš imunitní systém

Díky vysokému obsahu draslíku zlepšují sušené švestky metabolismus vody a solí, a tím i funkci ledvin a jater.

Pokud chcete zlepšit svůj imunitní systém, sušené švestky přijdou vhod. Zvyšují odolnost organismu vůči různým infekcím, proto se doporučují zejména lidem žijícím v ekologicky nepříznivých oblastech. Toto sušené ovoce má schopnost pohlcovat volné radikály vstupující do těla, což naopak může zpomalit procesy předčasného stárnutí lidského organismu.

Pro boj s bakteriemi

Jednou z dalších významných vlastností je, že sušené švestky ničí bakterie a choroboplodné zárodky. Proto pomáhají udržovat zdravou ústní dutinu, a tedy bojovat proti zubnímu kazu a nepříjemnému dechu. Ale pamatujte, že sušené ovoce v žádném případě nenahradí vaši zubní pastu a kartáček!

Pro zlepšení zraku

Sušené švestky jsou vynikajícím zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro dobrý zrak. Jedna švestka poskytuje 3 % doporučené denní dávky vitaminu A.

Pro zdraví srdce

Díky vysokému obsahu draslíku zajišťují sušené švestky správnou funkci srdce a nervového systému. Každodenní příjem draslíku pomáhá snižovat krevní tlak a omezuje riziko takových problémů, jako jsou závratě.

Pro zmírnění zácpy

Pokud trpíte zácpou, vězte, že sušené švestky mohou tento problém odstranit. Stačí sušené plody omýt a vložit je na noc do horké vody. K dosažení požadovaného účinku stačí ráno vypít půl sklenice i s namočeným ovocem.

Pro obohacení organismu o různé vitaminy

Sušené švestky obsahují bílkoviny, vlákninu, vitaminy B1, B2, PP, C, provitamin A a také minerální látky - sodík, draslík, hořčík, fosfor a železo. Všimněte si, že sušené švestky si zachovávají téměř stejné množství živin jako čerstvé švestky.

Pro krásu

Produkt obsahuje užitečné živiny, které bojují proti volným radikálům a chrání tělesné tkáně před oxidací. Díky tomu se zpomaluje proces stárnutí a zároveň se vaše pokožka stává hladkou a pružnou.

Pro vaše kosti a svaly

Sušené švestky, bohaté na bor, pomáhají budovat silné kosti a svaly. Toto ovoce může také pomoci se zlepšením mentální bystrosti a svalové koordinace.

Až budete příště nakupovat v obchodě a budete stále na pochybách, které sušené ovoce si vybrat, zkuste si vzpomenout na tento článek.

Související články