Sušení bylinek zavěšením

Úplně nejjednodušším způsobem, jak můžete sušit bylinky, je jejich zavěšení – na vzdušném a tmavém místě. Pokud máte interiér laděný v rustikálním stylu, bude z bylinek také hezká dekorace. Dbejte na to, abyste nesušili ve vlhké místnosti, jinak budou bylinky plesnivět. Bylinky svažte v menších svazcích provázkem k sobě a pověste.

Sušení bylinek na sítu

Dalším způsobem, kterým můžete sušit bylinky, je sušení na závěsném sítu či roštu. Bylinky na síto pokládejte v tenké vrstvě a nechte uschnout. Pro lepší manipulaci nechte lístky na delších stopkách – po usušení je ze stonku můžete jednoduše sdrhnout.

Sušení bylinek v sušičce nebo troubě

Bylinky můžete sušit také rychlejším způsobem – v troubě nebo sušičce. Nepřekračujte však teplotu 45 °C, kořeny můžete sušit na 60 °C. Při sušení na nižší teploty mohou začít bylinky plesnivět. Plech vystelte papírem na pečení. V sušičce sušte vždy jeden druh ovoce, zeleniny nebo bylinky. Jinak by od sebe mohly jednotlivé druhy nasát vzájemně pachy.

Jak skladovat sušené bylinky?

Usušené bylinky oddělte od stonků, někdy můžete bylinky pomlít. Skladujte je na suchém a tmavém místě, použít můžete dobře těsnící sklenici, ale i další materiály. Látkové pytlíky vhodné nejsou, bylinky mohou začít plesnivět. Bylinky a koření skladujte maximálně dva roky, květy jeden rok.

Zdroj: ireceptar.cz, homeincube.cz