Česnek je stálou a oblíbenou součástí české kuchyně, a to nejen pro svoji specifickou vůni a chuť, ale také pro své léčivé účinky. Působí skvěle proti plísním, bakteriím i virům a posiluje imunitu, což se hodí obzvlášť na podzim v sezoně respiračních nemocí. Mnoho zahrádkářů se proto snaží mít česnek i z vlastních zdrojů. A pokud se podaří bohatá úroda, nastává důležitá otázka, jak česnek správně zpracovat, aby si dlouhodobě udržel svou kvalitu, chuť i účinky. Osvědčeným postupem je v takovém případě sušení česneku.

Jak na skladování česneku:

Zdroj: Youtube

Klíčové jsou prostory

Česnek je nutné sušit na stinném a suchém místě s dostatečným prouděním vzduchu. Ideální je například veranda nebo čistá, suchá a dobře větraná půda či kůlna. Česnek před sušením nemyjte, stačí ho jen očistit od zeminy.

Česnek můžete sušit zavěšený v prostoru, což je vhodné i proto, že v takovém případě zachováte i nať, z níž ještě během sušení mohou do paliček vstupovat prospěšné látky. Svazky by neměly být příliš velké, aby do jejich středu mohl vzduch a neplesnivěly. Případně můžete vždy tři rostliny splést do copu, postup je stejný jako u vlasového copu. Takový cop je pak nejen funkčním, ale také dekorativním doplňkem rustikální kuchyně.

Další variantou je česnek i s natí sušit rozložený na roštech či v dřevěných nebo plastových bedýnkách, které větrají. Je potřeba dát pouze jednu vrstvu, aby k rostlinám mohl vzduch.

Sušit lze i paličky bez natě, v takovém případě se nať odřezává hned po sklizni. Paličky se suší na roštech či v bednách. Pokud jsou pouze v jedné vrstvě, nemusíte s nimi nijak manipulovat, pokud je česneku v bedně víc, je potřeba ho občas přesypat. Základem je opět nechat bedny na stinném, suchém a dobře větraném místě. Vysoké teploty, sluneční záření, či naopak vlhko by vaši snahu o kvalitní sušený česnek rychle zhatily. Při dobrých podmínkách bude česnek schnout zhruba měsíc.

Při sušení česneku pomohou i spotřebiče

Česnek můžete sušit i v bytě za využití kuchyňských pomocníků. Je ale potřeba ho v takovém případě rozebrat na jednotlivé stroužky, případně můžete stroužky ještě nakrájet na plátky. Doba sušení potom bude odpovídat velikosti sušených stroužků. V elektrické sušičce sušte česnekové stroužky při teplotě do 50 °C alespoň šest hodin, dokud nebudou křupavé.

Použít můžete i pečicí troubu, kde vám sušení zabere zhruba tři čtvrtě hodiny při teplotě 50 °C. Nezkoušejte proces urychlit vyšší teplotou, pouze byste zničili kvalitu česneku. Postup je stejný jako u sušičky, můžete sušit celé stroužky i plátky. Rozložte je na pečicí papír a při sušení občas zamíchejte.

Zdroje: magazín.speciálnízahradnictví.cz, recepty.cz, česnek.cz