Jenže celek dělají detaily. Některé pily vypadají na první pohled skvěle, robustně a výkonně, ale pak zjistíte, že to až tak perfektní není. Že jde o čínský výrobek, který kopíruje nějakou starší pilu renomované značky, a to ještě s bůh ví jakou kvalitou. Tak pojďme poznat, kde jsou háčky.

Vybírejte s odborníkem

Když si půjdete koupit auto, televizi nebo počítač, asi se také poradíte s odborníkem. U motorové pily by to mělo platit dvojnásob, protože pila pracuje pod opravdu velkým zatížením. Může se vám tedy stát, že si sami vyberete nějakou „dobrou a levnou“ pilu a po pár hodinách práce toho budete mít dost vy i ona.

Při nákupu je nejlepší navštívit specializovanou prodejnu s kvalitním servisem a širokým výběrem. Tady si pilu můžete vyzkoušet a „osahat“, jak vám padne do ruky. Navíc veškeré vaše dotazy vám zodpoví vyškolený prodejce. A nejen to. Prodejce předá stroj odzkoušený a připravený k provozu a informuje vás o správné a bezpečné obsluze, případně poradí s nákupem dalších pomůcek, příslušenství a ochranných prostředků.

Vedoucí marketingu společnosti Andreas STIHL, Mgr. Pavel Haluza, k propojení dobrého produktu a služeb radí: „Hledejte techniku, která má dlouhou životnost, podpořenou dostupností náhradních dílů pro starší typy strojů i po ukončení jejich výroby. Když si totiž bez takové služby koupíte „výhodně“ akční výrobek, například v podobě jednorázového dovozu, nemusíte sehnat náhradní díly vůbec a počáteční úspora spojená s koupí nového stroje je brzy pryč. Servisovaná motorová pila od renomovaného výrobce může bez problému sloužit po celá desetiletí.“

Nepřeceňujte sebe i pilu

„Lidé při výběru pily často dělají chybu v tom, že za nejdůležitější parametr považují délku řezné lišty – mylně se domnívají, že čím delší lišta, tím větší výkon pily,“ prozradil mi Tomáš Nevečeřal, produktový specialista Husqvarna. „Pokud je na pilu se slabším motorem nasazena neúměrně dlouhá lišta, tření mezi lištou a řetězem ubírá z výkonu motoru, a snižuje se tak efektivita. Pro méně zkušeného uživatele je navíc práce s delší lištou obtížnější, a zvyšuje se také i riziko úrazu. Také je nutné si uvědomit, že delší lišta sice umožňuje řezat větší průměry dřeva, zároveň ale současně vyžaduje silnější motor a dostatečné mazání.“

Také není vždy nejvýhodnější kupovat pilu s malým výkonem, větší výkon urychlí práci, i když řežete dříví jen příležitostně.

Detaily i pro nezkušené oko

Při výběru pily se soustřeďte také na detaily. Jak se vyměňuje řetěz a jak vodicí lišta? Je nutné rozebrat celou pilu na prvosoučástky? Pokud ano, velkým obloukem se pile vyhněte. Už byste ji nikdy nedali dohromady. Stejně tak se zaměřte na detaily, jako jsou kovové šrouby v plastovém závitu (to vám vydrží tři rozšroubování a pak jednou špatně posadíte šroub, přejedete závit a…), možnost snadného startování (některé pily mají systémy na usnadnění startování) nebo materiál, ze kterého je vyrobený filtr. Ten může být z molitanu, ale ten propouští dost nečistot. Lepší je nylon.

PŘEČTĚTE SI PRVNÍ DÍL O NÁKUPU MOTOROVÉ PILY

Zajímejte se také o to, kolik pístních kroužků má pila. Pokud dva, je to v pořádku. Jeden je těsnicí a druhý stírací. Pokud je jen jeden, tak musí dělat obě činnosti najednou, a to mu moc nejde.

Důležité je také, zda je kovaná klikovka. Ta je totiž pevnější a vydrží výrazně déle než lisovaná plechová. Je řetězka (pohon ozubeného řetězu) hvězdicovitá? Pak bude nutné při její výměně (přibližně každé čtyři řetězy) počítat s vyššími náklady. Vyměňuje se totiž celá. Druhý systém má totiž výměnný jen kroužek. Cena za jeho výměnu je nesrovnatelně nižší.

Co k motorovce

Koupí motorové pily ale potřebujete, stejně jako já, i několik doplňků. Při práci s motorovou pilou je na prvním místě vždy bezpečnost. Nepostradatelným doplňkem je proto ochranné vybavení, které byste měli mít, i pokud řežete pouze dřevo pro kamna či krb. Do základní výbavy patří neprořezové oblečení jako protipořezové kalhoty, nebo návleky. Vložka z kevlarového vlákna rychle zastaví řetěz. Důležitá je také ochranná přilba, která chrání nejen před odletujícími třískami a zpětným vrhem pily, ale také před nadměrným hlukem a únavou z něj plynoucí. Samozřejmostí jsou také rukavice s protipořezovou ochranou a kvalitní, pevná obuv. Zapomenout by se nemělo ani na vhodné, pevné rukavice z kůže nebo polyesteru, s povrchovou nitrilovou vrstvou nebo s nopky, s vyteplenou podšívkou nebo ochranou zápěstí.

Začátečnickou chybou je špatné namíchání palivové směsi. Řetězové pily pohání dvoutaktní motory, u kterých mazání obstarává olej smíchaný s benzinem. Mísicí poměr se řídí vždy výrobcem, k dodržení správného poměru např. pomůže, pokud si uživatel pořídí kanystr nebo balení oleje s dávkovačem.

Bohužel uživatelé často nevědí, že problémy s motorem se objeví nejen v případě, když je oleje ve směsi málo, ale také pokud je ho nadbytek. Použití směsi příliš bohaté na olej totiž vede k usazování nespálených částic v pohyblivých částech motoru, tzv. zakarbonování válce. Výsledkem je rovněž zničený motor. Špatná směs nemusí vzniknout jen díky míchání, ale i v důsledku nesprávného skladování. Benzin totiž při dlouhodobějším působení rozkládá olej, a naředěná směs tak postupně ztrácí svoji mazací schopnost. Maximální doba pro uchování namíchané směsi je 6 týdnů. Vždy je proto důležité připravit směs pouze v takovém množství, které se během tohoto období spotřebuje.

Z pohledu uživatele je nejvýhodnější používat alkylátové palivo, například Aspen. Na rozdíl od běžného benzinu má chemickou stálost 2 roky, nemluvě o tom, že minimalizuje škodlivé emise, stroj lépe startuje a je šetrnější k motoru. Pokud neseženete alkylátové palivo, použijte do benzinu aditiva. ***

Nejprodávanější pily na trhu:

Co si koupil váš soused? A soused souseda? A co si kupují další lidé u nás? To je taky možné považovat za další závaží na misce vah. Tak se podívejte na pět nejprodávanějších pil internetového nákupního centra Mall.cz.

Husqvarna 236

Řetězová benzinová pila Husqvarna 236 je ideální pro práce, jako je prořezávání stromů, řezání slabších průměrů. Snadno se startuje a ovládá, má charakteristické vlastnosti výrobků značky Husqvarna, jako např. ergonomický design a výkonný motor s nízkými emisemi. Cena: 4460 Kč.

Hecht 927 R

Vyvětvovací motorová řetězová pila Hecht 927 R s dvoutaktním motorem a délkou lišty 25 cm. Napínání pilového řetězu se provádí pomocí klíče. Pila disponuje bezpečnostní brzdou, pevným ozubeným dorazem a háčkem na zavěšení pily k opasku. Cena: 1939 Kč.

Husqvarna 55

Robustní, spolehlivá a dostatečně silná řetězová pila Husqvarna 55 pro širokou škálu pracovních úkolů. Díky vysokému výkonu 2,5 kW dokáže pila zvládnout i ty nejnáročnější práce. Řetězová pila je lehká a je vybavena systémem tlumení vibrací. Cena: 10 229 Kč.

Narex EPR 35-24 A

Elektrická řetězová pila Narex EPR 35-24 A pro intenzivní řezání palivového dřeva, údržbu zahrady, formátování dřevěných prvků a tesařské práce. Výkon pily je 2400 W, délka lišty 35 cm. Napínání řetězu bez použití nářadí. Cena: 2950 Kč.

Bosch AKE 30 S

Elektrická řetězové pila Ake 30 S je lehká se snadným ovládáním, avšak robustní. Při napínání a výměně řetězu oceníte upínání SDS pomocí jedné ruky. Cena: 2190 Kč.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com