Pokud bude sněhu po celou zimu stále přibývat, tak bude jeho úklid pro nás představovat docela obstojnou, namáhavou každodenní rozcvičku. A ne každý to fyzicky zvládne. Jde to ale i lehce a elegantně – například s pomocí sněžné frézy.

Na sjezdovkách je sníh samozřejmě fajn. Kolem našich domů, navátý na pěšinkách a příjezdové cestě, už daleko méně. V nížinách často stačí jedno hrablo a lopata, které se někdy vytáhnou jen jednou dvakrát za celou zimu. Ve vyšších polohách stojí ale u domů a chalup v pohotovosti celá baterie různých pomůcek sloužících k odklízení bílé nadílky. V extrémních horských podmínkách se na příjezdových cestách i na parkovištích u domů odklízí sníh většinou traktorem s pluhem, od stěn domů a z cestiček se ovšem musí vyházet většinou ručně.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak umí poměrně malé množství sněhu být ohromně těžké, poznáme už po několika krocích práce s hrablem a lopatou – hlavně když sněhu napadne hodně najednou a my nezačneme odklízet hned, ale necháme to až na potom.

Není proto od věci zamyslet se nad koupí motorové sněžné frézy, jejíž menší hobby varianty určené pro běžné uživatele dokonale využijeme kolem domu: na cestičkách, parkovací ploše, protáhnout se dá i dlouhá příjezdová cesta.

Jakou si vybrat

Podle terénu a rozlehlosti pozemku si vybereme jeden z několika typů s pojezdem, které se nabízejí na našem trhu v cenách od 13 000 až do zhruba 100 000 korun. Ty menší (asi jenom 35 kg těžké) mají šířku záběru kolem 50 cm a rovněž výška záběru činí asi půl metru. Sníh fréza odhazuje do vzdálenosti cca 6 metrů.

Silnější stroj (v ceně kolem 25 000 Kč) při šířce záběru kolem 60 cm už zvládne zpracovat i 60 cm vysokou nadílku sněhu. Tyto frézy mají jednorychlostní nebo několikarychlostní převodovku a zpátečku; na plný výkon jedou až rychlostí kolem 5 km za hodinu a můžeme s nimi zvládnout i kopec o sklonu přibližně 10°. Na větší prostranství se už ale vyplatí připlatit si dalších deset nebo dvacet tisíc; pak můžeme mít silnější stroj o výkonu kolem 6,5 – 6,7 kW, šířka a výška záběru zůstává zhruba stejná. Díky vyššímu výkonu frézy je s ní však snadnější manipulace – převodovka má více rychlostí, lépe zvládneme manévrování se strojem – zatáčení, couvání i otáčení. Sněžnou frézu nastartujeme bez problémů i při silných mrazech a pracovat můžeme i za pološera brzkých zimních večerů – na práci nám posvítí svým zabudovaným halogenovým světlem.

Ještě silnější frézy (kolem 50 tisíc korun a výše) mají místo kol pásové podvozky. Tyto stroje si už dokonale poradí i s namrzlým sněhem, sníh odhazují do vzdálenosti kolem 15 metrů a zvládnou odklidit až 40 tun sněhu za hodinu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com