Nový robot na zahradu

Robomow představuje nový model robotické sekačky Robomow RC312, která zvládne hravě posekat trávník do velikosti 1200 m². Nový Robomow je silnější, rychlejší a navíc perfektně zarovnává i okraje trávníku. Navíc můžete nejnovější řadu sekaček, včetně modelu RC312, nastavovat a ovládat pomocí mobilní aplikace. Cena Robomow RC312: 47 990 Kč na www.robomow.cz.

Je ještě krvavý?

Nevíte při grilování, jakou teplotu má váš steak? Nejste si jisti, jestli už je dobře propečený, nebo ještě krvavý? Tak si pořiďte teploměry. Ty vám řeknou, jakou strukturu má maso uvnitř. Třeba takový Rösle barbecue teploměr na maso v setu čtyř kusů za 825 Kč zvládne i různé druhy masa. A nemusíte si pamatovat, jakou teplotu uvnitř musíte mít. Teploměr vám prostě řekne, jestli je maso rare, medium, nebo well done. Teploměry koupíte třeba u Potten & Pannen – Staněk.

Černo-oranžoví pomocníci

Pro každého, koho na jaře čeká výsev nových rostlinek a květin nebo třeba zakládání zeleninových záhonků, budou ideální nové výrobky řady Fiskars Solid. Řada byla představena již v roce 2013, letos uvádí na trh nové výrobky pro práci s půdou. V sortimentu naleznete kultivátor na provzdušnění půdy, motyku a hrábě, speciálně určené pro úpravu půdy. Na uklizení trávníku po zimě od staré trávy a tlejícího listí pak použijte hrábě Solid XL.

Všechny výrobky jsou z lehkého, ale odolného materiálu, vybaveny dlouhou násadou pro příjemnější práci. Jeden příklad za všechny: nové hrábě na listí Solid XL. Ty jsou skvělé pro úklid menšího trávníku i větších travnatých ploch, a to především díky odlehčené násadě z pevného plastu a hrabací hlavici s pružnými hroty. Cena 670 Kč.

Na terasu dřevo nebo vinyl

Na terasu si můžete dát různé povrchy. Společnost Kratochvíl parket profi, s. r. o., specializující se na prodej interiérových krytin, rozšířila nabídku o systém venkovních teras italské značky Hortus. Kolekce zahrnují dřevěné dílce z exotických dřevin teak a ipe a vinylové dílce v designu textilu. Vyráběny jsou profilováním a drážkováním dřevěných desek nebo extrudovaného polymeru se strukturou textilu ve vzájemně kombinovatelných formátech 300 x 300 mm a 300 x 600 mm, o celkové tloušťce 31 mm u vinylu a 32 mm u dřeva. Nášlapnou vrstvu nese speciální plastický rošt na bázi pryskyřice. Při pokládce se do sebe jednotlivé dílce jednoduše zacvaknou.

Výrobce využívá dva odolné druhy dřevin. Středně tvrdý teak, původem z Indie nebo Malajsie, má červenohnědé až hnědé jádrové dřevo s viditelným žilkováním, celkově působí jednotným a klidným dojmem. Velmi tvrdá dřevina ipe je původem z Brazílie a nabízí tmavě hnědé jádrové dřevo se žlutými a zelenými odlesky, patrné žilkování a středně živou kresbu. Výrobce zpracovává pouze dřevo z lesů spravovaných odpovědným způsobem, s dodržením přísných environmentálních, sociálních a ekonomických norem (osvědčení FCS).

Dřevěné dílce Hortus Wood jsou dostupné v hladké úpravě povrchu (teak i ipe) či s proužky (ipe), vždy ve dvou formátech 300 x 300 mm a 300 x 600 mm. Povrch s proužky je doporučován zejména do prostor, kde hrozí nebezpeční uklouznutí na mokrém povrchu.

U vinylové terasy s imitací textilní podlahy spojují originální strukturu s vysokou odolností vinylových podlah. Krytina odolává vlivům počasí, UV záření i plísním, je stálobarevná, voděodolná a tlaku vzdorná. Po pokládce navíc nevyžaduje žádnou další údržbu a péči. Nečistoty stačí smýt proudem vody.

V základní nabídce je deset barevných dekorů ve dvou zmiňovaných formátech 300 x 300 mm a 300 x 600 mm. Chcete-li mít stejný dekor na terase i v obýváku či hale, pak lze výběr rozšířit o sortiment značky 1FLOOR V5. Interiérové dekory s textilní strukturou výrobce nabízí i v exteriérovém provedení.

Vinylové dílce – cena za 1 m² včetně 21% DPH – OD 3.618,- Kč (obdélníkový formát 300 x 600 mm) Dřevěné dílce – cena za 1 m² včetně 21% DPH – OD 2.214,- Kč (dřevina ipe, hladký povrch, 300 x 300 mm)

Všechno to vyčistěte

Tradiční značka Stihl přichází s novou řadou kompaktních studenovodních tlakových čističů. Jedná se o modely pro příležitostné uživatele s důrazem na vysokou spolehlivost a uživatelskou jednoduchost.

Nebudeme představovat všechny. Za ně vybereme tu základní řadu Stihl RE 88. Jde o základní, cenově nejdostupnější přístroj v řadě tlakových čističů. Je určený pro privátní nasazení kolem domu a chalupy. Kromě motoru je konstrukčně shodný se stávajícím modelem Stihl RE 98. Motor stroje je vysokootáčkový a nachází se v jedné skříni s bezúdržbovou převodovkou. Čerpadlo tlakového čističe je umístěno v hliníkové skříni a jeho písty jsou vyrobeny z nerezové oceli.

Do výbavy stroje patří plošná a rotační tryska, sada pro aplikaci čisticího prostředku, plastová tlaková hadice v délce 6 m, pistole a tlaková hadice s rychlospojkami, která má úpravu proti zkroucení.

STIHL RE 88 – technická data

  • Pracovní tlak (bar) 10-100
  • Průtok vody (l/hod.) 350
  • Hloubka sání (m) 0,5
  • Příkon (kW) 1,7
  • Hmotnost (kg) 10,4
  • Cena: 4 390 Kč

Prostě to odmastěte

U zahradní techniky stačí ukápnout olej jen kousek vedle a je na problém zaděláno. Řemenice prokluzuje, olej je na válcích. K dobré péči o sekačky, zahradní traktory, motorové pily a další nářadí vám tak poslouží pořádný odmašťovač. Třeba Briggs & Stratton UltraCare, který odstraňuje mastnotu z kovových povrchů. Je proto vhodný pro čištění nejrůznějších zahradních strojů, ale třeba i grilů, ze kterých se mastnota velmi špatně odstraňuje. Seženete ho třeba na Kisplus.cz za 188 Kč.

S jedním akumulátorem na vše

Husqvarna je známá svým prvotřídním profesionálním i amatérským nářadím. Nyní můžete vybírat i z nabídky akumulátorových výrobků, které nejsou omezeny délkou prodlužovacího kabelu, nejsou těžké a hlučné jako benzinové verze, a přitom zastanou všechnu práci stejně snadno. Snadná výměna akumulátoru a vysoce účinný systém rychlého nabíjení vám vždy zajistí profesionální úroveň výkonu. Akumulátor je navíc kompatibilní se všemi ostatními akumulátorovými výrobky Husqvarna, snadno jej tak můžete měnit mezi různými druhy nářadí.

Jako příklad si dáme akumulátorový plotostřih Husqvarna 136LiHD50. Ten odpovídá výkonu benzinových výrobků Husqvarna, ovšem s ještě lepším ovládáním. Ergonomicky tvarované madlo padne skvěle do ruky a umožňuje velmi snadnou manipulaci s plotostřihem.

Některé vlastnosti tohoto akumulátorového plotostřihu jsou na trhu jedinečné. Hmotnost plotostřihu je pečlivě vyvážena, aby byla práce méně únavná a snížilo se riziko úrazu. Stroj váží včetně akumulátoru pouhých 4,5 kg. Jeho 36V Li-Ion akumulátor vydrží nepřetržitě pracovat po dobu 45 minut. Řezací čepel vykoná 3200 otáček za minutu. Motor se čtyřmi kartáčky je o 10 % účinnější než standardní stejnosměrný motor a má také dvojnásobnou životnost.

Jeho laserem broušená 50 cm dlouhá čepel je ideální na prořezávání malých a středních keřů a živých plotů. Vzhledem k tomu, že je bezdrátový, je snadno ovladatelný a bezpečný, protože vylučuje riziko přeříznutí elektrického kabelu.

Doporučená cena je 13 990 Kč včetně DPH, k dostání v síti autorizovaných prodejců Husqvarna.