I po dvaceti letech tyto robotické sekačky stále podávají excelentní výsledky v naprosté tichosti a s nejvyšší efektivitou, zatímco vy šetříte svůj drahocenný čas, který tak můžete věnovat jiným činnostem. V současné době je na trhu již třetí generace sekaček Husqvarna Automower®, které bez problémů zvládnou péči o plochy se sklonem až 45 % či práci v jakýchkoliv povětrnostních podmínkách. Jejich činnost lze dokonce ovládat a kontrolovat pomocí mobilní aplikace na chytrém telefonu. Ta umožňuje také v případě krádeže vystopovat momentální polohu sekačky. Vývoj tohoto zahradního robota urazil opravdu velký kus cesty.

Pokud nevíte, jak vybrat ideální model robotické sekačky pro svou zahradu, poraďte se s odborníkem.

Jiří Hlaváček, produktový specialista firmy Husqvarna, radí:

Velikost plochy je stěžejní

Hlavním měřítkem při výběru robotické sekačky by měla být velikost sečené plochy, tvar travnatých ploch, případná kopcovitost terénu a možné překážky jako například plot. Neobvyklý tvar pozemku by kvalitní robotické sekačce neměl činit žádný problém, výjimkou je však extrémně členitý terén. Nevhodným terénem pro robotickou sekačku je trávník dělený mnoha malými cestičkami, stejně jako plocha plná stromů. Pokud však na vaší zahradě takovou plochou máte, můžete sekačce vytyčit pouze určitou část zahrady, o kterou má pečovat. Záhonky či jiné květinové ostrůvky snadno ohraničíte vodicí smyčkou, díky které sekačka bezpečně ví, kde sekat má, a kde naopak nesmí.

Porovnejte výdrž baterie a systém sekacího zařízení

Při porovnávání jednotlivých modelů si vždy odpovězte na základní otázky: jakým typem baterie je sekačka vybavena a jakou má životnost (kolik nabíjecích cyklů je možné uskutečnit). Další věcí, na kterou se musíte při výběru zaměřit, je systém sekacího zařízení a bezpečnost při jeho provozu. Nejvhodnější jsou volně otočné břity podobné žiletkám, které jsou nejen zcela bezpečné, ale zaručí i dokonalý střih trávníku. Zároveň si vždy zjistěte, jakou životnost mají ostří, a po jak dlouhé době tedy bude nutné je vyměnit za nová.

Více informací na www.husqvarna.cz