Daleko!

Fiskars představil nové výkonné univerzální nůžky PGX, které stříhají větve do Ø32 mm. Vyrábí se ve dvou variantách. Nůžky zahradní univerzální teleskopické UPX86 mají extra dlouhou rukojeť a pohodlně s nimi dosáhnete až do výšky 6 m. Druhou variantou jsou nůžky zahradní univerzální UPX82 s kratší rukojetí s dosahem 3,5 m. K oběma variantám nůžek je řada náhradních dílů a nůžky na konci rukojeti je možné vyměnit za pilku či česáček na ovoce.

Vývojáři Fiskars dále kladli důraz na to, aby oba dva typy nůžek svým majitelům maximálně usnadnily práci. Byly navrženy pod heslem ”Více síly, méně námahy”, a proto využívají unikátní mechanický převod PowerGear, který zajišťuje 3,5x více střižné síly.

Další docela zajímavou vychytávkou je oranžová podpora čepele pro zlepšení viditelnosti. Člověk tuto vlastnost nůžek ocení, zejména když stříhá větve vysoko v korunách stromů, kde je na čepel hůře vidět. V neposlední řadě Fiskars svým dvěma novým přírůstkům skutečně věří a nabízí na ně záruku celých 25 let.

Pila vonící benzinem

Benzinová řetězová pila Solo by AL-KO 6238 vychází z profesionálních pil, což ji předurčuje pro velmi široké nasazení od čištění kmenů, kácení menších stromů až po řezání topiva. Se svými 37,2 cm³ zdvihového objemu a výkonem 1,2 kW je perfektním univerzálem k použití v domě a na zahradě.

Ovšem motorová pila je tak dobrá, jak dobrý je pilový řetěz. Originální komponenty Oregon u lišty a řetězu (35 cm / 3/8" spec.) navíc zaručují silný výkon a dlouhou životnost. Řetězy typu Oregon přitom myslí na bezpečí, neboť jsou vybaveny zuby, které účinně potlačují možnost zpětného rázu pily, takže nehrozí možnost náhlého a nekontrolovatelného vymrštění pily směrem k uživateli.

Vysávejte/foukejte

Výkonný a snadno ovladatelný elektrický zahradní vysavač/foukač Gardena ErgoJet 3000 se skvěle hodí pro sfoukávání, vysávání a drcení listí při úklidu zahrady. Změna mezi sací a foukací funkcí je rychlá a snadná díky unikátní funkci ClickFit. Integrované kovové oběžné kolo umožňuje drcení v poměru 16:1, což je stejné jako při vysávání malých nečistot. Mokré listy lze odstranit škrabkou na okraji nasávacího tubusu. Díky optimálnímu rozložení hmotnosti a ergonomicky tvarované rukojeti s měkkým držadlem je manipulace s ErgoJet 3000 velmi pohodlná.

3000 W, 170 l/s, 300 km/h, 3.6/4.8 kg

Doporučená prodejní cena včetně DPH 2 790 Kč.

Vše na vzduch

Sezonní výměnu kol automobilů lze zvládnout rychle a pohodlně doma v garáži, bez čekání na volný termín v pneuservisu. Praktickým pomocníkem je pneumatický rázový utahovák FDAK 901511. Ten pracuje s točivým momentem 312 Nm, pracovním tlakem 6,2 barů a výstupním čtyřhranem 1/2". Výhodou vzduchového neboli pneumatického motoru je nenáročnost na opotřebení a tím pádem také dlouhá životnost. Doporučená cena 1 199 Kč.

K tomu ovšem potřebujete dobrý kompresor. Vzduchový kompresor Fieldmann FDAK 201524-E s výkonem 2850 otáček/min. a objemem nádoby 24 litrů je určen pro výrobu stlačeného vzduchu o maximálním tlaku 0,8 MPa (8 barů) v blízkosti elektrické zásuvky. Hodnotu potřebného výstupního tlaku lze snadno nastavit na přehledném manometru.

A abyste to měli komplet, je tu i cenově výhodná šestidílná sada nejčastěji používaného pneumatického příslušenství Fieldmann FDAK 901501-E. Set zahrnuje pistoli na huštění pneumatik s tlakoměrem, ofukovací pistoli k rychlému a efektivnímu čištění velkých ploch, adaptér s jehlami na nafukování hraček a spirálovou PU hadici s vysokou odolností. Doporučená maloobchodní cena kompresoru je 2699 Kč a setu příslušenství 299 Kč.

Pro dámy

Především pro ženy jsou nové dlouhé nůžky Fiskars Light s extra lehkou násadou.

Hlavním přínosem těchto nůžek je váha jejich hliníkové násady, která je pouhých 0,9 kg. Dalšími základními vlastnostmi nůžek jsou pak střih větví až do Ø12 mm, odolný neklouzavý povrch násady v místě uchopení a především praktické a jednoduché ovládání jednou rukou. Kromě zástřihu stromů, pak můžete nůžky pohodlně použít například pro zastřihování růží. Díky prodloužené násadě se vyhnete riziku poškrábání rukou od trnů.

Stejně jako jiné zahradní náčiní řady Light dominuje vzhledu těchto univerzálních nůžek výrazná bílá barva. Za zmínku stojí i designové provedení čepele. Čepel je na první pohled prostá a účelná a zároveň velmi vzdušná a elegantní. Z dálky pak může připomínat hlavu neznámého druhu opeřence.

Už vás to nebaví?

Už vás nebaví sekat sekerou? Pomocí silných štípačů dřeva AL-KO KHS 5204 lze rozštípat polena rychle a přesně. S několikrát svařovaným štípacím klínem a tlakem až 5 tun si poradí i s tvrdým dřevem a vyrobí polínka tak právě do krbu. Tento štípač je nejefektivnějším pomocníkem z rodiny horizontálních štípačů se zárukou dlouhé životnosti. Je obzvláště stabilní a díky svým širokým kolům umožňuje komfortní práci i v nerovném terénu. Navíc je vybaven obouručním bezpečnostním ovládáním, takže na pracovišti panuje vždy nejvyšší bezpečnost. Štípače jsou podle modelu vybaveny doplňkovým stolem pro dvě délky polen nebo 3stupňovým výškovým nastavením stolu pro nejvyšší flexibilitu. Cena: 7 590 Kč.

S motorem na klacku(y)

Lehká a výkonná akumulátorová pila STIHL HTA 65 je ideální pro péči o ovocné sady a veřejnou zeleň, a to i v profesionální oblasti. Výhodou je zejména velmi tichý provoz, který tento přístroj předurčuje pro práci v klidových zónách parků, na hřbitovech a podobně. Pila je vybavena řetězem 1/4" PM3 pro chirurgicky přesné nasazení do řezu a vysoký řezný výkon. Použití je jednoduché a na rozdíl od nůžek dokáže odříznout větev jakéhokoli průměru i kvality. Cena: 12 790 Kč.

Větve do kompostu

Když prořežete větve stromů, co s nimi? Dát je na hromadu a čekat dlouho, než proschnou, a pak je spálit? A co takhle si z nich udělat perfektní kompost. Nebo zamulčovat rostliny? K tomu pomůže silný elektrický zahradní štěpkovač s plnícím otvorem ve tvaru čtyřlístku Viking GE 150. Patentovaná řezací technika Multi-Cut 150. Ideální ke zpracování větví do průměru 35 mm, což je opravdu solidní velikost i na větší větve ovocných stromů. Cena: 10 390 Kč.