Zatímco drtiče větve drtí na drobné částečky, štěpkovače je naštípou na kousky o délce zhruba 3 cm. Rozdrcené dřevo z drtičů se proto hodí do kompostu, nebo ho můžete využít jako mulčovací kůru. Kousky ze štěpkovače naopak oceníte, pokud máte kamna nebo kotel na štěpku.

Přestože mají oba stroje podobnou funkci, pracují na zcela odlišných principech. Drtiče zpracovávají větve a zahradní odpad pomocí ocelových nožů, které rotují při vysokých otáčkách a dřevo v podstatě "strouhají". Výhodou drtičů je nižší cena, nevýhodou vyšší hlučnost. V parametrech jednotlivých strojů proto výrobci uvádějí nejen výkon, ale i hlučnost v dB. Ideální drtič by měl být dodán se sběrným vakem, ve kterém nadrcené dřevo snadno přenesete na kompost. Při výběru drtiče čtěte uživatelské recenze - u některých modelů si zákazníci stěžují na nutnost časté výměny nožů. Není žádoucí investovat několik tisíc do přístroje, který se po prvním víkendu ztupí.

Štěpkovač na rozdíl od drtiče sám vtahuje větve do stroje a odštípává je ozubeným kolem, které pracuje v pomalejších otáčkách. Je proto mnohem tišší. Protože ozubené kolo dřevo de facto láme, je nutné nechat větve nejprve alespoň týden proschnout, než jimi začneme štěpkovač ládovat. U čerstvě nařezaného dřeva bývá problémem hlavně kůra, která je pružná a nedá se snadno rozlomit. Také v případě drtičů je lepší použít proschlé dřevo, protože mokré by se mohlo lepit na nože.

Drtiče a štěpkovače mohou být poháněny elektrickým proudem nebo benzinem, benzinové stroje pro náročnější v sobě dokonce mohou kombinovat funkci drcení i štěpení. Pro profesionální stroje, jakými jsou třeba štěpkovače za traktor, je u občasného použití lepší zajít spíš do půjčovny než do obchodu.