Vybrat vhodný dárek pro kutila nebývá jednoduché, protože už přece doma "všechno má". A pokud jste sami typ, co stěží rozezná vrtačku od sbíječky, jste ještě v horší pozici a budete zvažovat dárkový kupon do hobbymarketu. Přesto můžete svého drahého kutila mile překvapit. Za prvé, každý kutil rád upgraduje. Který nástroj by uvítal v novém provedení? S nadsázkou řečeno, poznáte to podle toho, při které práci používá nejvíce nadávek. Určitě se ale nespletete, když mu nějaký elektrický nástroj nahradíte akumulátorovým. Nechte si jen v obchodě poradit, jaký typ zvolit, abyste nekoupili něco s nižším výkonem.

Přiznejme si, že někteří kutilové mají doma tendenci zanedbávat bezpečnost práce. Ochranné pomůcky pod stromečkem jim připomenou, že by bezpečnostní pravidla měli dodržovat nejen tam, kde jim to předepisují cedule, ale pokaždé, když do něčeho vrtají. "Cool" dárkem může být například samostmívací svářečská kukla s LCD displejem, který při sváření automaticky ztmavne podobně jako svářečské sklo.

Pokud opravdu nemůžete vymyslet nic konkrétního, porozhlédněte se po praktických kufrech na nářadí a organizérech. Jestliže s obdarovávaným kutilem sdílíte domácnost, jeho dárek nakonec přijde vhod i vám, protože jde zároveň o prevenci nepořádku. Ideální kufřík či organizér bude lehký a snadno přenositelný, výhodou jsou oddělitelné části a samozřejmě spousta samostatných šuplíčků a přihrádek.

V titulku článku ale zmiňujeme i kutilky. V poslední době totiž přibývá žen a dívek, které se neváhají zhostit drobných oprav v domácnosti vlastnoručně. Všiml si toho i trh, a tak dnes není problém sehnat rozličné sady základního nářadí v růžové barvě. Proč to musí být zrovna růžová? Z ryze praktického důvodu: když si kutilčin manžel či přítel nějaký nástroj vypůjčí, určitě si ho nenechá mezi svým nářadím a poctivě ho zase vrátí.