Ochranný oděv je základ

Nadpis si pro jistotu přečtěte ještě jednou. Vhodně zvolený ochranný oděv je totiž opravdu naprosto základním pravidlem bezpečnosti práce, a to bez ohledu na prostředí, ve kterém se pohybujete. A základními kameny pracovního oblečení jsou boty a montérky. K nejlépe hodnoceným patří pracovní kalhoty, montérky a bezpečnostní obuv od engelbert strauss. Engelbert strauss nabízí kompletní sortiment pro muže i ženy. Jde vstříc inovacím a výrobky jsou charakteristické kombinací moderního designu, špičkové kvality a praktických prvků pro ještě optimální funkčnost v náročných pracovních podmínkách. Nezapomeňte však ani na doplňky v podobě chrániče sluchu, ochranných brýlí a rukavic. Stejně tak vám může přijít vhod i praktická pracovní vesta s kapsami na nářadí.

Spousta lidí má tendenci bezpečnost práce podceňovat, protože nevidí žádná rizika. Jenomže často je opak pravdou – na zahradě a v dílně dochází k manipulaci s chemikáliemi, ostrými a těžkými předměty či s elektřinou. Potřebujete snad další důvody, proč si pořídit odpovídající ochranný oděv? Naopak na něm nešetřete a investujte pár korun navíc do materiálů s prvotřídními vlastnostmi.

Zároveň mějte vždy po ruce kompletně vybavenou lékárničku. S trochou štěstí ji nikdy nebudete potřebovat – ale kdyby přeci jen ano, alespoň nebudete ztrácet čas hledáním dezinfekce a obvazu.

Zásady bezpečnosti při práci s nářadím a obsluze elektrických a motorových zařízení

Sečení trávy, řezání větví a další „banální“ zahradní či kutilské práce zřejmě máte „v malíku“ a nejspíše nepotřebujete, aby vám někdo radil. Jenomže ke zranění obvykle dochází v důsledku nedodržení zdánlivě samozřejmých pravidel. A statistiky pojišťoven jsou neúprosné – lidé obsluhující nejrůznější stroje patří k nejohroženějším skupinám. Následující doporučení si proto vezměte k srdci:

Pro sečení trávy a ostatní aktivity vykonávané na slunci platí, že je vhodné je vykonávat v ranních, nebo naopak v podvečerních hodinách. Berte to jako prevenci před náhlým vyčerpáním a souvisejícími problémy. Pokud se přeci jen pustíte do práce během dne, nezapomeňte na pokrývku hlavy.

Mějte přehled o všech osobách, které se pohybují ve vaší blízkosti. Především o dětech a starších osobách. Situace, kdy se někdo znenadání „připlete“ před zahradní traktor, je krajně nepříjemná a může skončit vážným zraněním.

Při práci nemyslete na nic jiného a plně se soustřeďte na činnost, kterou právě provádíte. Jakmile se dostaví únava, odpočiňte si, případně pokračujte až na druhý den.

Zahradní techniku pravidelně kontrolujte a dodržujte základní servisní úkony. Ke zraněním často dochází právě z důvodu zanedbané údržby. Palivo nikdy nedoplňujte za chodu!

Užíváte-li léky, které nějakým způsobem zkreslují vnímání a ovlivňují pozornost, odložte veškeré práce s motorovými zařízeními, jakožto i činnosti ve výškách a další rizikové činnosti.

Zahradní a dílenské práce, v rámci kterých se pracuje s motorovými či elektrickými nástroji, by neměly vykonávat malé děti.

Než se pustíte do sečení trávy, vysbírejte z plochy všechny větší kameny, kusy dřeva a další překážky. Používáte-li elektrickou sekačku, průběžně kontrolujte polohu napájecího kabelu.

Co dodat závěrem? Snad jen to, abyste na zahradě a v dílně dbali o své zdraví a užívali si je i nadále. Pamatujte, že práce musí bavit, ale **zdraví máme jen jedno*.