Šetrný řez je hladký, netřepí se mu okraje a nepoškozuje jádro dřeva. V opačném případě rostlina trpí, rána se špatně hojí a přitahuje škůdce. Proto je důležité, aby nůžky byly schopny takový řez provést. Vybíráme je tedy s ohledem na povahu a sílu větví, které stříháme nejčastěji.

Základní dělení zahradnických nůžek:

Kovadlinkové (jednočepelové) - hodí se pro tvrdé, vyzrálé a suché větve; nůž do dřeva proniká seshora, zatímco kovadlinka větev zespodu přidržuje; kovadlinkové nůžky jsou méně citlivé k opotřebení a můžete je použít i na zastřihávání kořenů

Dvoubřité (dvoučepelové) - vhodné pro čerstvé větve a květiny; oba nože pronikají do dřeva či stonku současně, a střih je díky tomu přesný a hladký; dvoubřitými nůžkami se dají bezpečně stříhat větve těsně u kmene

Tloušťka větví

Velikost nůžek volíme podle tloušťky větví, které stříháme nejčastěji. Na květiny a tenké větvičky postačí malé ruční nůžky, na větve o průměru nad 25 mm se pak budou hodit větší zahradní nůžky, které bývají vybaveny převodovým mechanismem. S nejsilnějšími výhony si pak nejlépe poradí nůžky pákové, které mají prodlouženou rukojeť a dovolí vám použít sílu obou rukou.

Ergonomie

Je důležité, aby vám nůžky padly dobře do ruky a prostřih zahrádky se nestal očistcem. Proto se vždy vyplatí zahradní nůžky kupovat osobně v hobbymarketu a neobjednávat je přes internet. Některé modely se vyrábějí i ve verzi pro leváky, kteří mohou mít s používáním standardních výrobků potíže. Na trhu ale najdete i další speciality: k zastřihávání stromů nebo živých plotů bez využití žebříku seženete nůžky s teleskopickým nástavcem, k prostřihu většího množství stromů nebo vinohradu si můžete pořídit luxusní nůžky s elektrickým pohonem.