Přestěhoval jsem se z města na venkov a rozhodl jsem se založit sad. Ještě před válkou tu byly sady všude kolem, ale teď už po nich jsou jen tu a tam zbylé zapomenuté stromy. Protože stromy potřebují dost vody, musím ji dostat na povrch. Vše výrazně ulehčuje fakt, že součástí pozemku jsou i zbytky statku se skoro třicetimetrovou studnou. Voda v ní není nijak čistá, ale na zálivku stačí. Ovšem nechci tahat ze studny vodu nějakým řvoucím čerpadlem. Raději bych nějakou čistou ekologickou formu. Při původních plánech jsem myslel, že bych bral vodu z místního potoka trkačem, ovšem je příliš daleko a obávám se, že nemá dostatečný spád a trkač výkon. Existuje nějaké opravdu funkční řešení pro čerpání ze studny? Nějaké solidní větrné čerpadlo? (redakčně zkráceno)

Máme pro Vás velmi dobrou zprávu. Existuje. Dokonce je to mezinárodně uznávaný a oceněný český výrobek Pavola Floriše, který vytvořil a patentoval větrné čerpadlo zvláštní konstrukce. Je jednoduché, dokáže vysát vodu až z hloubky 50 m. Jeho čerpadla pomáhají dostávat vodu na povrch nejen v České republice, ale i v Indii, Africe apod. Čerpadla pracují i při mírném větříku, a i když tlak a množství dopravené vody není nijak velké, je pro závlahu sadu ideální. V ČR už jich několik funguje a můžete se u pana Floriše informovat na referenční stavby. A co je nezanedbatelné – na takovém čerpadle finančně nevykrvácíte.

Ze studny doporučujeme vyčerpávat vodu do samostatného jezírka a pak vytvořit v sadu soustavu zavlažovacích svejlů, které budou zásobovány přepadem z jezírka. Samozřejmě, že to půjde jen tehdy, pokud sad chcete mít třeba selský či luční extenzivní sad, a nikoliv velkopěstitelský s potřebným přístupem těžší techniky. Ale to z Vašeho dotazu nepředpokládám.