Primárním úkolem ponorných čerpadel je zajistit efektivní a výkonný přívod vody pro všestranné využití. S pomocí těchto čerpadel můžete dešťovou vodu nebo vodu ze studny využívat nejen na zahradě, ale i v domácnosti. Jednoduchou instalací zajistíte stabilní a spolehlivé zásobování.

Ponorná čerpadla se rozdělují na netlaková (přečerpávací) a tlaková. Netlaková ponorná čerpadla mají nižší dopravní výšku, ale jsou schopna přečerpat i velké množství tekutiny, včetně znečištěné či kalové vody. Tlaková ponorná čerpadla přečerpají vodu i z hluboké kopané studny a lze je zkombinovat s tlakovou nádrží. Jsou určena k čerpání čisté nebo jen mírně znečištěné vody.

Účel použití čerpadla

Pokud potřebujete odčerpat vodu ze zatopeného sklepa nebo odčerpat tekutiny s vyšší hustotou, zvolte kalové čerpadlo. „Kalová čerpadla se dají použít všude tam, kde potřebujete vyprázdnit nádrž, jezírko nebo sklep. Odčerpávají nečistoty a fekálie až do 5 mm, a mají tlak 0,4 až 2 bary. Jsou konstruovány tak, aby uměly odstranit i agresivnější tekutiny nebo tekutiny s nánosy. Nejsou však vhodné pro zalévání zahrady,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Jestliže hledáte pomocníka pro zavlažování zahrady, sáhněte po tlakových ponorných čerpadlech „Na zavlažování zahrady či skleníku jsou vhodná tlaková čerpadla, protože zajistí tlak potřebný k zavlažování větších ploch. Vodu odčerpají i z hluboké studny a dají se jednoduše napojit na zavlažovací počítač,“ uvádí David Benda.

Množství přečerpávané vody

Důležitým a často i rozhodujícím faktorem při výběru ponorného čerpadla je požadovaný objem čerpané vody. Pokud vyberete čerpadlo s nedostatečným výkonem, nebude schopno požadovaný objem vody přečerpat. Naopak při použití vysoce výkonných čerpadel na malých plochách se jejich spotřeba energie zbytečně zvýší a efektivita se tím pádem sníží. Také se zkrátí jejich životnost. V zásadě tedy platí pravidlo: čím větší plocha zavlažování, tím vyšší je potřebný výkon čerpadla.

Pokud chcete využívat vodu ze studny nejen na závlahu zahrady, ale i v domácnosti, sáhněte po domácích vodárnách. Ty mohou obsahovat expanzní nádobu, která je ideálním zdrojem vody pro domov a chalupu na mytí, sprchování, praní a splachování. Domácí vodárny, které mají čerpadlo s hydrokontrolou, jsou také ideální k zalévání zahrad či napojení do zavlažovacího systému.