Betonové prvky totiž nabízí mnoho vzorů, tvarů i barev. Můžou tak přinést rovné linie a čistý vzhled nebo perfektně napodobit přírodní kámen.

Podívejte se s námi, kde všude se beton hodí.

Terasy a bazény

Na terasy je betonová dlažba jasnou volbou. Snadno ji uklidíte, pokládka na gumové terče vám zajistí měkčí došlápnutí a pohodlnější chůzi, a díky spoustě rozměrů a vzorů ji sladíte se svým domem.

Konkrétně:

  • velký formát dlaždic opticky zvětší prostor,
  • tmavší barvy zaručí, že na dlažbě nebude hned vidět každý flíček,
  • a z lakovaného povrchu vytvrzeného UV zářením snadno uklidíte i nejodolnější špínu – stačí jen kbelík s vodou nebo tlakový čistič.

Terasovou a velkoformátovou betonovou dlažbu využijete i u bazénů. U nich ale sáhněte po kamenech s reliéfním, tryskaným nebo vymývaným povrchem, které nekloužou.

Na terasy i k bazénům se hodí dlažba vymývaná. V tomto případě BEST – TERASOVÁ VYMÝVANÁ.

Chodníky a cesty

Betonovou dlažbu využijete také na zahradních chodnících nebo příjezdových cestách. Klasikou je zámková dlažba, víc možností ale nabízí dlažba skladebná. Najdete u ní řadu vzorů, které se hodí k moderním domům i ke starším a klasičtějším stavbám.

U příjezdových cest si jen pohlídejte dostatečnou výšku dlaždic. Jinak je můžete při přejezdu autem polámat. Proto:

  • pro občasný pojezd zvolte výšku alespoň 6 cm,
  • pro časté přejíždění potřebujete minimálně 8 cm,
  • a u velkých kamenů sáhněte po tloušťce nejméně 12 či 16 cm.

Na příjezdové cesty i zahradní chodníky využijete také zatravňovací dlažbu. Působí přirozeně a zbytečně neruší. Navíc si můžete vybrat i vzhled, který imituje běžné kameny.

V každém případě nezapomeňte, že cesty a chodníky musíte zpevnit pomocí obrubníků. Když stavíte na rovině, můžete je dát i pod úroveň dlažby. Získáte tak nerušený přechod mezi dlažbou a trávníkem.

I betonová dlažba může vypadat přirozeně a dotvářet přirozený vzhled zahrady. Důkazem je BEST – VALEA.

Ploty, zídky, palisády

Také betonové ploty vás překvapí elegancí a snadnou údržbou. Stačí si vybrat, zda dáte přednost hladkému povrchu, nebo například imitaci starých cihel.

Podobné prvky využijete i na zahradě. Například pomocí zídek a palisád efektivně překonáte terénní nerovnosti a vytvoříte třeba visuté záhony.

Palisády vám pomůžou i při stavbě schodišť. Stačí je zkombinovat se skladebnou či terasovou dlažbou. Nebo využít speciální schodové kameny. Jednoduše si vyberte rozměr a vzhled, který nejlépe ladí s vaší zahradou.

Pomocí betonových prvků jako BEST – LARGO vytvoříte například takovéto visuté záhony.

Naplánujte si úpravy už nyní

Sami vidíte, že se betonové prvky na zahradu opravdu hodí. A že dokážou zdůraznit její charakter a vyvolat obdivné pohledy návštěv i sousedů.

Právě teď je přitom ideální čas, abyste úpravy v klidu naplánovali. Počasí už práci na zahradě příliš nepřeje, a máte tak dost prostoru vymýšlet, jak na jaře vše zvelebíte.

A je tu ještě jeden důvod. Společnost BEST totiž připravila akci "Ať vám dlažba neuteče", díky které si už nyní můžete zamluvit nejoblíbenější druhy dlažby. Na jaře si je už jen vyzvednete a můžete se pustit do díla.

Nemusíte se tak bát, že zrovna dojdou zásoby nebo že stoupne cena.