Automatické zavlažovací systémy jsou řízeny za pomocí zavlažovacího počítače a návazných rozvodů. Jsou vybaveny spolehlivými časovými nebo senzorickými systémy, které zajistí, že zavlažovaná plocha dostane potřebné množství vody bez toho, abyste museli systém manuálně obsluhovat. „Řídicí jednotka se namontuje přímo na vodovodní kohoutek anebo k sudu s dešťovou vodou. Zavlažovací počítače jsou kompatibilní, hodí se ke všem běžným systémům. Výhodou automatizace zálivky je možnost ovládat až 6 rozvodů najednou a nastavit několik zavlažovacích programů. Tímto způsobem je možné na zahradě zavlažovat různé úseky s různě silnou intenzitou,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Jak počítač zjistí, kolik zálivky je potřeba?

Některé zavlažovací počítače jsou propojeny přes dálkové ovládání s měřičem vlhkosti země. Počítač vyhodnotí zaslané informace a sám nastaví potřebný druh zavlažování. Jiná varianta řízení zavlažování se řídí podle evapotranspirace. Automatické zavlažovací systémy měří pomocí čidel stupeň vypařování z rostlin, teplotu vzduchu, sluneční záření, vlhkost vzduchu a množství srážek. Z toho poté vypočítává množství vody, které rostliny potřebují. Kromě toho se zohledňuje také stáří rostliny a její druh i složení půdy a další údaje. Tato metoda je velmi přesná a šetří obrovské množství vody.

Většina zavlažovacích počítačů má solární buňku, ze které odebírá proud pro svůj provoz. Před příchodem prvních mrazů je tento přístroj nutné odšroubovat od zdroje vody a uložit na místo chráněné proti mrazu.

Každý záhon potřebuje zalévat jiným způsobem

Mnoho druhů rostlin nesnese zálivku přímo na listy a květy. „Automatické zahradní postřikovače se proto hodí hlavně k zavlažování trávníků, zatímco pro květinové záhony nebo užitkové zahrady je nejlepší volbou závlaha kapková,“ radí David Benda.

Pro živé ploty jsou vhodné například odkapávací trubky, ve kterých jsou jednotlivé odkapávače pevně zabudované v rozestupu 30 cm a lze je zabudovat jak pod zem, tak nad zem. Odkapávací trubky s menším průměrem optimálně zavlaží záhony s nižšími druhy květin. Pro balkonové truhlíky se nabízí řadový odkapávač, který lze pořídit i ve verzi regulovatelného odkapávače pro rostliny s různou potřebou vody.

Pečlivě navržený zavlažovací systém zajistí, že voda bude směřovat tam, kde je to potřeba. Kromě snížení nákladů tak zabráníte nerovnoměrné zálivce. „Nejčastějším problémem nejedné zahrady jsou plevele, které půdě odebírají vláhu. Instalací automatického zavlažování zajistíte, že voda bude rovnoměrně distribuována na správná místa. Cílenou závlahou tak omezíte růst plevelů a zajistíte zdravý růst okrasných či užitkových rostlin,“ dodává David Benda.