Rýmovník (Plectranthus amboinicus)

Tento král mezi léčivými pokojovkami pochází z východní Afriky, ale velmi dobře se mu daří i u nás. Na pěstování je nenáročný, snese i přetopené byty a suchý vzduch, jediné, co rád nemá, je přemokření a průvan. Jeho světle zelené, dužnaté a jemně chlupaté lístky po promnutí vydávají vůni připomínající mátu, eukalyptus a meduňku. Kvůli své dužnatosti se nehodí na sušení, ale protože je to rostlina značně vitální, dostatečnou zásobu čerstvých lístků můžete mít na slunném a teplém parapetu k dispozici po celý rok. Lístky můžete nejen rozemnout a při příznacích rýmy inhalovat léčivé aroma, které protahuje dýchací cesty a zmírňuje bolesti hlavy, ale můžete si udělat i vynikající voňavý čaj. Ten má skvělý účinek při nemocech z nachlazení, odhleňuje a jako bonus zklidňuje zažívání. Stačí cca 3 lístky dobře omýt (pro lepší uvolňování silic můžete lístky natrhat), dát do šálku a zalít převařenou, mírně zchladlou vodou. Nechte zhruba 7 minut louhovat, pijte co nejteplejší, můžete přisladit medem. Z rýmovníku se dá také připravit vynikající sirup nebo mast na bolavé průdušky.

Angínovník (Iris domestica)

Tato léčivá pokojovka původem z Asie je možná méně známá než rýmovník, za svým slavnějším kolegou však nijak nezaostává. Jak název napovídá, využívá se především při léčbě angíny, zánětu nosohltanu, bolestí v krku nebo onemocnění hlasivek. U rozběhlé nemoci působí jako podpůrná léčba, při nasazení v počátku dovede nemoc i odvrátit. Navíc je to velmi atraktivní pokojovka, která vás bude těšit nápadnými květy, pro které se jí přezdívá tygří lilie. Léčivé účinky ale mají její listy – ty jsou silně antiseptické, a proto pomáhají při zánětu. Stačí maximálně šestkrát denně zhruba půl minuty žvýkat špičky mladých čerstvých listů, poté listy vyplivněte, nepolykejte je. Než však začnete tuto kúru, přesvědčte se s malým kouskem, že vám nepůsobí alergické reakce. Co se týče pěstování, angínovníku nejvíce vyhovuje světlé stanoviště s dostatkem zálivky, ale ne přemokření.

Migrénovník (Iboza species)

Tato relativní novinka si rychle získává příznivce nejen díky svému svěžímu vzhledu, ale hlavně díky tomu, jak příznivě působí na migrény a další bolesti hlavy. Nároky na pěstování má podobné jako jeho krajan rýmovník, má rád světlo a mírnou zálivku, lépe zvládne občasné sucho než přelévání. Je to vitální, rychle rostoucí rostlina, kterou můžete snadno zaštipovat a tvarovat, s příjemnou vůní připomínající růži a mátu. Dokáže ulevit nejen od bolestí hlavy různého původu, ale také při respiračních nemocech. Neužívá se ale vnitřně, nejlepším způsobem, jak využít jeho léčivé účinky, je rozmačkat pár čerstvých lístků a vdechovat jejich vůni, případně si můžete rozmačkanými listy potřít čelo, spánky nebo zátylek. A kromě toho stejně jako rýmovník odpuzuje hmyz.

Zdroje: alphega-lékárna.cz, region.rozhlas.cz, českéstavby.cz